Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stadsteaterns Pontus Stenshäll önskar att aktivisterna planterat blommor i stället för att kasta gatsten. Men nu var det i stället väldigt verkliga gatstenar som kastades mot polisen på samma sätt som det var väldigt verkliga möbler som brändes på Avenyn och väldigt verkliga rutor som slogs sönder längs hela gatan, skriver Jonas Ransgård (M).

Samtal om kravallerna bästa botemedlet

DEBATT: Att döma ut ett arrangemang om Göteborgskravallerna innan man har sett det är som att döma ut ett fotbollsresultat innan matchen är spelad. Vår ambition är att alla ska få komma till tals och nya perspektiv ska bli möjliga, skriver Pontus Stenshäll, Stadsteatern.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Göteborgskravallerna, 10/5

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater

Jonas Ransgård (M), oppositionsråd för Alliansen i Göteborg och kommunstyrelsens vice ordförande, kritiserar i en debattartikel Göteborgs Stadsteater för att ”glorifiera” och ”ursäkta” Göteborgskravallerna under en planerad temadag den 14 juni. Då är det 15 år sedan kravallerna äger rum.

Å ena sidan är vi glada för att Jonas Ransgård är intresserad av vår verksamhet och att han lyfter vårt program genom att diskutera det på GP:s debattsida. Å andra tycker vi att det är tråkigt att han uppfattar det planerade programmet som glorifiering av våld och anarki. Det har inget med verkligheten att göra.

Händelserna för nu 15 år sedan skakade Sverige och Göteborg i dess grundvalar. Detta är händelser som fortfarande upprör och engagerar, Jonas Ransgårds reaktion är ett tydligt exempel på det. Det är ett obearbetat sår för väldigt många människor och inte bara ett ärr. Det som är obearbetat behöver ventileras och pratas om.

Bästa botemedlet

All tillgänglig forskning pekar på att samtalet är det bästa botemedlet vid traumatiska händelser.

Därför anordnar Göteborgs Stadsteater en dag för reflektion, eftertanke och försoning.

Teaterns ambition är, att så här femton år efter händelserna, försöka skapa perspektiv på det som hände och vår ambition är att alla ska få komma till tals och nya perspektiv ska bli möjliga. Under denna dag hör vi bland annat röster från poliser, åklagare, demonstranter och "vanliga" göteborgare. Jonas Ransgård är varmt välkommen att ge sin version av det som hände.

Orättvist och felaktigt

Nu har vi fått höra att vi "glorifierar huliganer" och "förskönar våld". Detta är både orättvist och felaktigt. Vår dag den 14 juni är en dag där alla "sidor" är representerade.

Göteborgs Stadsteater välkomnar alla att komma och delta med sina berättelser, så kanske vi sedan tillsammans kan bygga ett samhälle där vi slipper uppleva likartade händelser igen.

Att döma ut ett arrangemang innan man har sett det är som att döma ut ett fotbollsresultat innan matchen är spelad.

Pontus Stenshäll

konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater