Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samma öppenhet måste gälla överallt

En demokratiskt styrd verksamhet måste kännetecknas av en öppen debatt där många deltar, både patienter, personal, politiker och andra. Det stärker inte sjukvårdens trovärdighet att sopa problem under mattan. Tvärtom, skriver bland andra Eva Olofsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Personal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har under hösten protesterat mot överbeläggningar på vårdavdelningar och utlokalisering av patienter. De har pekat på att alla överbeläggningar drabbar patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö. Bristen på sjuksköterskor har pekats ut som huvudproblemet. Nu senast har 607 läkare uttryckt sin oro genom ett upprop med krav på en tidsplan för när alla kliniker skall ha en medelbeläggning på 85 procent och att patienter inte ska utlokaliseras. Detta är värdefulla inlägg om hur vården på sjukhuset kan bli bättre.

Henrik Ripa som är nytillträdd moderat ordförande för sjukhuset, har en annan uppfattning. I stället för att se det som positivt att vårdpersonal deltar i den offentliga debatten med sin kunskap och sina erfarenheter, reagerade han i en intervju i Göteborgsposten 14 januari negativt på att de framför sina synpunkter offentligt. Det är ett problem ”i bemärkelsen att patienterna blir rädda”. Han vill att personalen ska framföra kritik enbart internt. Vi håller inte med, utan välkomnar vårdpersonal i debatten av flera skäl.

Öppen debatt viktig för patienterna

En demokratiskt styrd verksamhet måste kännetecknas av en öppen debatt där många deltar, både patienter, personal, politiker och andra. Det stärker inte sjukvårdens trovärdighet att sopa problem under mattan. Tvärtom. Patienter och deras anhöriga märker av när patienter vårdas i korridorer eller flyttas mellan avdelningar. Och personalen tystnar inte när de lämnar jobbet. De har dessutom en självklar yttrandefrihet och meddelarfrihet som är skyddad i våra grundlagar.

Det innebär att vi i Vänsterpartiet tycker att Henrik Ripa inte bara har fel, han har väldigt fel.

Dessutom påverkar den debatt som förs utåt också den öppenhetskultur som är så viktig internt i vården. För arbetet med patientsäkerhet är det centralt med total öppenhet om brister. Fungerande arbete med patientsäkerhet bygger på att all personal vågar säga till om det som inte fungerar och att de kan göra detta utan risk för repressalier. En sådan öppenhetskultur går inte att ha internt om offentlig kritik stämplas som smutskastning som ska tystas ner.

Risk för rädsla och tystnad

Öppenhet överallt är det enda som fungerar. Om vi vill lägga munkavle på personalen utåt riskerar vi att även internt få en tystnadens kultur byggd på rädsla, granskning och försiktighet som på sikt bidrar till att problem tystas ner och skapar sämre vård för patienterna.

Det innebär att vi i Vänsterpartiet tycker att Henrik Ripa inte bara har fel, han har väldigt fel. Därför kommer han på regionfullmäktige 29 januari att få svara på en interpellation om vad han egentligen tycker om vårdpersonalens rättighet att debattera offentligt.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd

Marie Lindqvist (V)

ledamot styrelsen Sahlgrenska universitetssjukhuset

Lars Engen (V)

ersättare styrelsen Sahlgrenska universitetssjukhuset

Carina Örgård (V)

ersättare i Regionstyrelsen