Att det ”vita” majoritetssamhällets lösning på vår tids stora sociala problem är ökad kontroll och övervakning vittnar om en grumlig människosyn och misstro, skriver Filip Hallhagen.
Att det ”vita” majoritetssamhällets lösning på vår tids stora sociala problem är ökad kontroll och övervakning vittnar om en grumlig människosyn och misstro, skriver Filip Hallhagen.

Samhället har svikit förorten

I debatten får man lätt en bild av att problemtyngda förorter är belägrade landområden, som om vi befann oss i ett inbördeskrig. Det är en felaktig analys och retorik som sanktionerar ”tuffare tag”, skriver Filip Hallhagen, socialsekreterare i Angered.

ANNONS

Vi lever i en tid där begrepp inte bara beskriver verkligheten utan förändrar hur vi uppfattar den. Sverigedemokraterna har redan vunnit eftersom det är de som formulerar samtalet om förorten. Parallella maktstrukturer, gängkriminalitet, hederskultur, man får lätt bilden av att det är små samhällen i den svenska samhällsgemenskapen som riskerar att splittra den i övrigt sammanhållna kulturen.

Det är en retorik som används för att sanktionera ”tuffare tag” när det gäller krav på anpassning och integration men det framställs också som ett mycket djupare problem än så. Nämligen att det är direkt samhällsfientliga fenomen som riskerar att bryta ner rättsstaten Sverige.

ANNONS

Misskötta områden

Det är inte landområden som belägrats som om vi vore i inbördeskrig. Det är områden som blivit misskötta och eftersatta i decennier. När välståndet uteblir och samhället sviker förorten så kommer människor där att organisera sig på ett eller annat sätt. Det är ofrånkomligt och i grunden positivt med handlingskraft och initiativ.

Problemen uppstår när tilliten till majoritetssamhället blir så svag att den lokala organiseringen ersätter viktiga samhällsfunktioner. När du inte längre litar på att rättssystemet kommer ge dig upprättelse efter att du blivit utsatt för brott. När du upplever att samhällets inblandning skapar mer problem än det löser. Att svika dessa områden för att i nästa andetag använda den uppkomna situationen som argument för varför vi borde införa tuffare krav på integration och en stramare asylpolitik är ingenting annat än populism. Ändå har de flesta politiker hängt på sverigedemokraternas retorik om krav på fler poliser och olika former av utökad kontroll. Detta trots att polisen själva är tydliga med att de på egen hand inte klarar av att lösa problemen i förorten.

Grumlig människosyn

Att det ”vita” majoritetssamhällets lösning på vår tids stora sociala problem är ökad kontroll och övervakning vittnar om en grumlig människosyn och misstro. Den har sin rot i okunnighet och osäkerhet och är svårare att komma till rätta med än att skapa arbetstillfällen, en fungerande polis, socialtjänst eller skola. I stället för att stärka människor i deras egen strävan efter ett bättre liv så styrs SD av rädsla och väljer att ta till kontroll i stället för acceptans, slutenhet i stället för öppenhet. Låt oss komma ihåg uppslutningen bakom Jimmy Durmaz under fotbolls VM och låt oss fortsätta hålla huvudet högt och bli bättre på att ta tillvara på varandra.

ANNONS

Filip Hallhagen

socialsekreterare i Angered

ANNONS