Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De har rätten att vara här med den fria rörligheten inom EU, men de allra flesta har inte tak över huvudet, inget varmvatten, ingen möjlighet till att laga sin mat. De har inget arbete, inga sanitära förhållanden, en omöjlig vardag utan basala förutsättningar för en dräglig tillvaro eller möjlighet att skydda sig mot sjukdomar, skriver debattörerna. Bild: Oskar Kullander / SvD / TT

Samhället måste skydda även romska EU-migranter mot viruset

Coronakrisen slår hårt mot samhället men kanske allra hårdast mot romska EU-migranter som lever i Sverige men som inte omfattas av några skyddsnät. Vi vill rikta ljus mot deras svåra situation och kräver att de får samma skydd som alla andra i denna svåra tid, skriver bland andra Domino Kai, romsk aktivist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag den 8 april firas för det 49:e året Romernas Internationella Dag och vi vill tillägna den alla romska hjältar som tvingats från sina länder för att försöka hjälpa sina familjer. I år firar vi dagen med ett vemod då vi måste ställa in det officiella firandet på grund av Coronaviruset. Vi vill i stället på detta sätt uppmärksamma hur en sårbar grupp kan uppleva det som pågår runt oss.

Vi har EU-medborgare bland oss som inte har de rättigheter och möjligheter vi medborgare i landet har. De har rätten att vara här med den fria rörligheten inom EU, men de allra flesta har inte tak över huvudet, inget varmvatten, ingen möjlighet till att laga sin mat. De har inget arbete, inga sanitära förhållanden, en omöjlig vardag utan basala förutsättningar för en dräglig tillvaro eller möjlighet att skydda sig mot sjukdomar.

Vem bryr sig om dessa människor mitt i allt som händer just nu med fler och fler insjuknade och döda? Är det någon instans inom EU som beslutat om åtgärder för hjälp för denna målgrupp? Är dessa människors liv inte lika mycket värda som våra andras?

De egna staterna struntar fullständigt i sina romska medborgare och deras basala rättigheter. Detta är en allmän kännedom inom de flesta politiska instanser runt om i världen.

Vi vill påminna om att de rekommendationer och restriktioner som nu finns är för allas bästa, så länge vi inte har vaccin eller bromsmediciner så har vi ett gemensamt ansvar att värna om varandra och att undvika att utsätta de personer som inte har vårt skyddsnät för smittspridningen.

Vi vill försöka få fler att tänka till, men inte bara idag utan fortsätta kampen om allas lika rättigheter och värde på de sätt vi förstår och kan. Vi måste göra detta tillsammans, vi alla, för tillsammans kan vi göra skillnad för mänskligheten.

Låt oss enas om att vara solidariska med dem som inte omfattas av samma skyddsnät som vi, såsom våra EU-medborgare, och på det sättet är kampen mot den världsomspända antiziganismen och allas rätt till hälsa enligt alla FN:s konventioner och de Globala målen 2030.

De EU-medborgare som är kvar i Sverige behöver skydd. Inkludera dem i den hälsostrategi som regering förordar i coronatider. Som akutåtgärder garantera tillfälliga baracker eller annat boende med tillgång till el, vatten och goda sanitära förhållanden. Att få känna värdighet och inkludering är det minsta vi kan kräva.

Domino Kai Romsk aktivist

Janiche Opsahl Senior Advisor, mångfald och inkludering