Sambeskattning en möjlighet – inte en fälla

Olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S) går till hårt angrepp mot ”krafter” inom Kristdemokraterna som vill återinföra en frivillig sambeskattning. Att måla högerspöket på väggen och plocka hem billiga poäng kommer inte att hjälpa de kvinnor som missgynnas på arbetsmarknaden. Det är dags att Socialdemokraterna släpper sin familjepolitik från 1930-talet och kommer in i matchen igen, skriver Carl Olehäll och Johanna Ridderström från KDU.

ANNONS

Replik

Sambeskattning, 7/1

Så som det svenska skattesystemet är utformat i dag kan två familjer med lika stora bruttoinkomster tvingas betala olika mycket i skatt. Två löntagare som tjänar 300 000 kronor var betalar mindre i skatt än en familj där den ena tjänar 500 000 och den andre 100 000, trots att den totala bruttoinkomsten är lika stor. Bara för att den ena partnern tjänar betydligt mer innebär det inte att familjen totalt sett tjänar mer pengar. Tvärtom får en sådan familj betala flera tusenlappar extra i skatt årligen. Det är inte rimligt, då många familjer har små marginaler och väljer att leva på en gemensam kassa. Därför vill KDU ge de par som önskar rätt till frivillig sambeskattning.

ANNONS

Märkligt exempel

Ludvigsson och Hedh påstår att sambeskattning leder till att kvinnors ställning på arbetsmarknaden försämras. De nämner Tyskland som ett varnande exempel. Tyskland?! Tyskland har inte bara den näst lägsta arbetslösheten i Europa. Kvinnor och män har även bättre möjligheter att kombinera karriär och familjeliv där än i Sverige. Det är ingen tillfällighet. I Tyskland har man förstått att en klok familjepolitik inte bara lägger grunden för en trygg uppväxt och goda relationer, utan även är en förutsättning för en ekonomi som växer.

Till och med de tyska socialdemokraterna har insett fördelarna med sambeskattning. Märkligt nog gör deras svenska kollegor en annan bedömning. S har inte släppt paret Myrdals 30-talstanke om familjens död och familjepolitikens behov av likriktning. Valfrihet är någonting dåligt. Att familjer har olika behov ska vi inte ta någon hänsyn till. Det känns ju lagom fräscht och modernt nu när 2019 skrivs.

Fylld av domedagsprofetior

I Ludvigssons och Hedhs artikel duggar domedagsprofetiorna tätt. Lösningen är, enligt dem, att makten över vardagsbesluten flyttas från de svenska köksborden till byråkratkarusellen i Bryssel. Allt för att begränsa familjers valfrihet. Allt för att göra förvärvsarbetande kvinnor mer beroende av det offentliga.

Hur du och din partner väljer att lägga upp er tillvaro är ingen fråga för EU. Det är inte ens en fråga för de enskilda medlemsländerna. Det är en fråga som gäller dig och din familj. Det är tid att Socialdemokraterna kommer in i matchen igen.

ANNONS

Carl Olehäll (KDU)

ekonomisk-politisk talesperson

Johanna Ridderström (KDU)

familje- och jämställdhetspolitisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS