Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: jessica Gow/TT
Bild: jessica Gow/TT

Samarbete läkare-psykolog viktig vid psykisk ohälsa

Den som tror att behandling av psykisk ohälsa enbart ska utföras av psykologer förstår inte hur vården fungerar, skriver bland andra Jesper Enander, KRY.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Digital vård, 10/3

Vi instämmer med Rickard Färdig på Mindler att Sverige behöver fler och tidiga insatser för att främja psykisk hälsa. Minst lika viktigt, speciellt när den digitala utvecklingen går snabbt, är att den vård som erbjuds håller en hög kvalitet och är patientsäker. För att lyckas med detta krävs ett gott samarbete mellan läkare och psykologer, då en patients vårdbehov kan kräva både medicinsk- såväl som psykologisk hjälp. Den som tror att behandling av psykisk ohälsa inom primärvård enbart ska utföras av psykologer förstår inte hur vården fungerar.

Personer med ångest eller depression har en större risk för att drabbas av kroppsliga sjukdomar och vice versa.

Personer med ångest eller depression har en större risk för att drabbas av kroppsliga sjukdomar och vice versa. Det är därför viktigt att möjligheten till läkarbedömning och provtagning finns. Det finns också patienter som hellre föredrar läkemedelsbehandling, eller där psykologisk behandling kommit en bit på vägen, men där ytterligare behandling med antidepressiva kan bli aktuellt. På KRY tar vi våra patienters hälsa på allvar och det är därför vi har ett gott samarbete mellan våra läkare och psykologer, något som också är en förutsättning för en god vård.

De så kallade nätläkarna är i själva verket digitala vårdgivare med flera sjukvårdsprofessioner som svarar mot olika behov.

Rickard Färdig skriver att inte låta förutfattade meningar mot digitala vårdtjänster stå i vägen, men faller själv i samma fälla när han inte vill att Mindler ska jämföras med “nätläkare”. De så kallade nätläkarna är i själva verket digitala vårdgivare med flera sjukvårdsprofessioner som svarar mot olika behov. Som patient hos KRY blir du omhändertagen och får rätt hjälp, oavsett om dina besvär är kroppsliga, psykologiska eller båda.

Precis som Rickard Färdig ser vi fördelarna med digital vård och vi instämmer i att Sverige behöver fler och tidiga insatser för att främja psykisk hälsa. För att lyckas med detta behövs både läkare och psykolog i nära samarbete – oavsett var du bor i landet.

Jesper Enander

med dr, chefspsykolog KRY

Martin Forster

fil dr, utvecklingsansvarig för barnpsykologi KRY

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare KRY