Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bo Anderssen (L), ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Saknas pengar och personal för sextimmarsdag

Om Kommunal vill ha kortare arbetstid är det bättre att i samband med löneförhandlingarna byta ut lönehöjningar mot minskad arbetstid. Att med kommunala medel införa sextimmarsdag kräver höjd kommunalskatt med fem kronor, skriver Bo Anderssen (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bo Anderssen (L)

ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Replik

Sextimmarsdag, 12/1

Eva Kärrman, ordförande för kommunal Väst, skriver att Göteborgs kommun borde införa sex timmars arbetsdag. De främsta argumenten är att försöket på Svartedalens äldreboende var mycket lyckat bland annat genom att personalen mådde betydligt bättre.

Sanningen angående försöket med sextimmarsdag är dock allt annat än lyckat. Sjukfrånvaron har bara minskat med en halv procent. Merkostnaden exklusive kostnaden för projektutvärderingen ligger på sex miljoner kronor per år.

Två stora problem

Det har genomförts flera försök med sextimmarsdag i kommuner och landsting de senaste åren. Alla utvärderingar har visat i stort sett samma resultat. Sjukfrånvaron har minskat lite, men kostnaderna har ökat kraftigt.

Det finns två stora problem med införandet av arbetstidsförkortning. Det ena är hur det skall finansieras och det andra är hur man skall få tag i personal med rätt kompetens. Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att om en kommun genomför sextimmarsdag med full lön så innebär det en kommunalskattehöjning på cirka fem kronor.

Personalbrist

Sverige har förvisso en hög arbetslöshet, men det gäller inte för de flesta stora löntagargrupper inom kommunen såsom undersköterskor, förskolelärare, lärare, socialsekreterare med flera. När man skulle starta upp försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende fick man skjuta fram starten för att man inte fick tag i mer personal i tid.

Liberalerna har andra lösningar för att förbättra arbetsmiljön. Vi tror att man kan arbeta mer med bemanningsoptimering och att man ökar bemanningen. Om Kommunal vill ha kortare arbetstid så är det bättre att man i samband med löneförhandlingarna byter ut lönehöjningar mot minskad arbetstid. Frågan är väl dock om medlemmarna vill det?

Bo Anderssen (L)

ledamot kommunfullmäktige Göteborg