Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är en oerhört viktig fråga att barn och unga får samma förutsättningar att förflytta sig oavsett föräldrarnas ekonomiska situation, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage, Sanna Tedeborg
Det är en oerhört viktig fråga att barn och unga får samma förutsättningar att förflytta sig oavsett föräldrarnas ekonomiska situation, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage, Sanna Tedeborg

S vilseleder om sommarlovskortet

Jonas Attenius (S) anger felaktig information om turerna kring sommarlovskortet. Vi och andra partier ville säkra att barn med sämst ekonomiska förutsättningar inte skulle behöva vänta halva sommarlovet, skriver Jessica Blixt, Martin Wannholt och Mariette Höij Risberg (D).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

12/7 Sommarlovskort till alla är välfärd – inte allmosor

Demokraterna värnar om barn och unga i Göteborg. Vi har därför avsatt ekonomiska medel för sommarlovskort i vår budget. Det är en oerhört viktig fråga att barn och unga kan delta i aktiviteter inom kultur och idrott och att samtliga barn och unga får samma förutsättningar att förflytta sig, oavsett föräldrarnas ekonomiska situation.

Under mandatperioden har det funnits en bred majoritet i kommunfullmäktige för sommarlovskorten. Alliansen har tidigare varit motståndare till sommarlovskort men har tvingats ge med sig.

På kommunfullmäktigemötet i juni uppmärksammades det att Västtrafik hade avvaktat med att verkställa tidigare beslut på grund av kvarvarande restriktioner. Restriktionerna minskades dock redan samma dag. Kvar fanns dock generella uppmaningar att begränsa sitt resande. Detta gjorde att bland andra Demokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans röstade på socialnämnderna för att barn vars föräldrar uppbär försörjningsstöd skulle få sommarlovskort direkt. Resterande barn och ungdomar kunde vänta tills dess att Västtrafik släppt ytterligare på restriktionerna.

Underlätta för vissa barn

Demokraterna med flera ville säkra att de barn med sämst ekonomiska förutsättningar inte skulle behöva vänta halva sommarlovet på att sommarlovskorten skulle bli verklighet. När Västtrafik bedömer det säkert att skicka ut sommarlovskorten till alla det berör, så skulle detta ske.

I sin debattartikel skriver Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius, att ”sommarlovskorten skall gå ut till alla barn i rätt åldersgrupper, oavsett inkomst och vara en generell välfärdsreform”. Det har han rätt i.

Demokraterna med flera ville säkra att de barn med sämst ekonomiska förutsättningar inte skulle behöva vänta halva sommarlovet.

Han skriver att ”vissa partier inte vill låta en seriös process löpa sin gång” och att ”vissa partier var villiga att både strunta i pandemin och förvandla sommarlovskorten till en åtgärd, enbart till de som har försörjningsstöd”. Som framgår enligt ovan så är detta inte fallet.

Attenius beskriver ytterligare att ”förslaget skulle vara olagligt”, vilket det inte är, enligt pandemilagen. Det här är inte seriöst och vi kan bara beklaga att Attenius går ut i media med felaktig information.

Mariette Höij Risberg (D), ledamot kommunfullmäktige

Jessica Blixt (D), kommunalråd

Martin Wannholt (D), partiledare och kommunalråd

LÄS MER: Ekonomiskt utsatta barn skulle få gratis busskort – beslut drogs tillbaka

LÄS MER: Nytt hopp om sommarlovskort för unga i Göteborg

LÄS MER: Västtrafik sätter stopp för gratis sommarlovskort till barn