Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Socialdemokraternas agerande är svårt att förstå, inte minst med tanke på att de visste att de rödgrönrosa partierna inte skulle gå med på hur kraven var formulerade. Men tydligen såg Attenius chansen att vinna politiska poäng och tackade därför nej till att gå fram med de förslag som partierna var eniga om, trots erbjudande om att hantera språkkravet separat i kommunstyrelsen, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Socialdemokraternas agerande är svårt att förstå, inte minst med tanke på att de visste att de rödgrönrosa partierna inte skulle gå med på hur kraven var formulerade. Men tydligen såg Attenius chansen att vinna politiska poäng och tackade därför nej till att gå fram med de förslag som partierna var eniga om, trots erbjudande om att hantera språkkravet separat i kommunstyrelsen, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

S utnyttjar pandemin för att driva plakatpolitik

Jonas Attenius (S) skriver att Socialdemokraterna i Göteborg gör allt i sin makt för att minska smittspridningen. Samtidigt sa partiet efter sommaren nej till att förlänga corona-uppgörelsen och hoppade i förra veckan av förhandlingarna om nya åtgärder för att bekämpa pandemin. Det är olyckligt att Attenius väljer politiskt spel i stället för ansvarstagande, skriver bland andra Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

16/11 Inför språkkrav för att bromsa smittspridningen

I förra veckan ville Alliansen upprätta en krisledningsnämnd för att ta beslut om flera omedelbara åtgärder, såsom att säkra upp bemanningen inom äldreomsorgen och minska timpersonalen. En krisledningsnämnd har inte kallats in i modern tid och målet var att få en bred politisk enighet. Men samtal hann inte ens påbörjas med alla partier innan Socialdemokraterna i ett pressmeddelande gick ut med att de hade hoppat av förhandlingarna efter att ha ställt ultimatum om språkkrav inom äldreomsorgen. När Socialdemokraterna lämnade förhandlingarna valde Alliansen att gå fram med ordförandebeslut i 14 av de 15 punkterna där det fanns enighet bland partierna.

Vinna politiska poäng

Socialdemokraternas agerande är svårt att förstå, inte minst med tanke på att de visste att de rödgrönrosa partierna inte skulle gå med på hur kraven var formulerade. Men tydligen såg Attenius chansen att vinna politiska poäng och tackade därför nej till att gå fram med de förslag som partierna var eniga om, trots erbjudande om att hantera språkkravet separat i kommunstyrelsen.

Alliansen ser de problem som finns när det gäller språkförbistringar inom äldreomsorgen. Problem som Socialdemokraterna valde att blunda för under alla de år som de styrde staden. Bland de förslag som vi var överens om att gå fram med i förra veckan för att hantera den akuta situationen fanns dessutom åtgärder för att förhindra att bristande språkkunskaper går ut över säkerheten för de äldre. Med andra ord handlar Socialdemokraternas mediala utspel enbart om politiskt spel och inte om att säkra omsorgen i en exceptionellt svår tid.

Med andra ord handlar Socialdemokraternas mediala utspel enbart om politiskt spel och inte om att säkra omsorgen i en exceptionellt svår tid.

Redan i dag finns det krav på att medarbetare inom äldreomsorgen ska kunna svenska. Men då vi har kunnat konstatera att dessa inte är tillräckliga finns det flera förtydligande, satsningar och skärpningar i den beslutade Alliansbudgeten för 2021.

Språkkunskaper i svenska språket ska vara ett krav för anställning som ska säkerställas redan i samband med rekryterings- och anställningsprocessen. Det är helt nödvändigt att personal kan läsa instruktioner, rutiner, dokumentera och kommunicera med de äldre. Rimligtvis inser Socialdemokraterna att det krävs ett långsiktigt arbete, och att det inte är kurser i svenska språket som kan lösa en akut situation under pågående pandemi.

Vi hoppas att samtalen fortsättningsvis ska vara seriösa, i stället för att användas som underlag för pressmeddelanden och debattartiklar. Det krävs en bred förankring för att hantera den pågående coronakrisen och då måste plakatpolitiken läggas åt sidan för göteborgarnas bästa.

Elisabet Lann (KD) Kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorg

Axel Josefson (M) Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Helene Odenjung (L) Kommunalråd i Göteborg

Emmyly Bönfors (C) Kommunalråd i Göteborg