Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen

S svartmålar sjukvården utan egna lösningar

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Men att svartmåla vården och valfriheten i Västra Götaland och Stockholm, på det sätt Helen Eliasson (S) och Erika Ullberg (S) gör ger inga svar till dem som behöver eller arbetar i vården, skriver Johnny Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande Västra Götalandsregionen
Johnny Magnusson (M)
regionstyrelsens ordförande
Västra Götalandsregionen

Replik

Sjukvården, 6/2

Sedan S-regeringen tog bort Alliansregeringens kömiljard har vårdköerna ökat i alla landsting i landet och mest i de S-styrda, men i Stockholm som hängs ut av Socialdemokraterna finns däremot bland de kortaste köerna i landet. I motsats till vad Socialdemokraterna valtaktiskt vill måla upp, ger dessutom medarbetarna i vården varje dygn året om en mycket god hälso- och sjukvård.

I Västra Götaland har den grönblå majoriteten tillfört sjukvården fem miljarder de senaste tre åren. Satsningar på bland annat akutvården och psykiatrin har gjorts. Det har gett resultat men vi ser samtidigt områden där köerna fortfarande är för långa och mer behöver göras.

Börjar gå åt rätt håll

För att motverka effekterna av att kömiljarden togs bort har vi i grönblå samverkan infört en egen regional modell som belönar att fler får vård snabbare. Till det har en större satsning gjorts för att ge vård hos andra vårdgivare, om den egna vårdgivaren inte kan uppfylla ett planerat ingrepp inom 90 dagar. Kurvorna i Västra Götaland när det gäller väntetider i vården börjar nu gå åt rätt håll.

Västra Götalandsregionens starka ekonomi, som S märkligt nog ser som ett problem, ser vi som en möjlighet för att investera i framtidens vård. Vi har kunnat göra en kraftfull satsning på omställningen av vården som handlar om att utveckla den nära vården och koncentration av högspecialiserad vård. Vi storsatsar på framtidens IT-stöd i vården, för bättre arbetsmiljö för medarbetare och nya möjligheter för invånarna i kontakten med vården. Därtill har vi satsat på dubblade OB-tillägg natt för vår vårdpersonal.

Mycket hög tillgänglighet

I Västra Götaland drivs nära 100 av totalt 200 vårdcentraler i privat regi och på dem är cirka 700 000 av våra invånare listade. Tillgängligheten är mycket hög till primärvården i vår region och detta mycket tack vare att man själv kan välja vårdcentral. Vad skulle hända med dem som är listade på en privat vårdcentral om S, i sin ideologiska iver att sätta stopp för valfriheten, tvingade dem att stänga? Det skulle knappast vara med invånarnas bästa för ögonen eller för den delen hjälpa oss att möta vårdens utmaningar.

Svaret är i stället att det krävs nytänkande för att öka tillgängligheten i vården. Att premiera kortare köer, ställa om vården och satsa på den digitala utvecklingen, är delar av Moderaternas svar på vårdens utmaningar och omsorgen om patienterna. Kritik utan lösningar får Socialdemokraterna stå själva för.

Johnny Magnusson (M)

regionstyrelsens ordförande

Västra Götalandsregionen