Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S saknar nytänk för att lösa bostadskrisen

Tyvärr saknas nytänkande om en bättre fungerande bostadsmarknad i S kongresshandlingar. Det är synd, för det är ett område i behov av omfattande reformer för fler jobb och ökad livskvalitet i hela landet, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rikard Ljunggren ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg
Rikard Ljunggren ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg

En fungerande bostadsmarknad är ett måste för att människor ska må bra och för att företag ska kunna växa. En stor del av bostadsbristen tillskrivs den hyresreglering som lever kvar från efterkrigstiden. Den minskar rörligheten och leder till skenande prisutveckling för det ägda boendet, som ofta är enda sättet att skaffa tak över huvudet. Så länge hyresregleringen kvarstår kan bostadsbristen inte byggas bort.

Stort behov av reformer

Reformbehovet på dagens bostadsmarknad har påpekats av bland annat IMF, OECD och EU-kommissionen under lång tid. Även tunga S-debattörer som Göran Persson, Thomas Östros, Assar Lindbeck och Socialdemokratiska ekonomklubben har påpekat behovet av en reformerad bostadsmarknad för ökad rörlighet. Trots det saknas förslag i den riktningen vid årets kongress.

På Boplats Göteborg, där de flesta lediga lägenheter annonseras, står i dag över 200 000 personer registrerade. Samtidigt växer arbetsmarknaden i regionen, men trots ett stort rekryteringsbehov har företagen svårt att lyckas med matchningen. Bostadsbristen drabbar människors livskvalitet men också företagens tillväxt på ett sätt som gör reformbehovet akut.

Blocköverskridande möjligheter

Socialdemokraternas styrka och tradition har varit att gå till val på stora, nödvändiga reformer. Flera andra partier har redan kommit med reformförslag på bostadsmarknaden. Det öppnar för möjligheterna till en blocköverskridande bostadspolitisk reform. Vi hoppas att Socialdemokraterna lyfter diskussionen om en bättre fungerande bostadsmarknad för ökad livskvalitet och fler jobb i hela landet.

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Göteborg