Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det borgerliga styret innebär ett allvarligt bakslag för jämställdhetsarbetet. Kvinnors löner riskerar att halka efter igen, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Attenius (S). Bild: Gorm Kallestad / TT

S-politiken har lyckats – lönegapet är halverat

Den nya rapporten om osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män i Göteborgs stad visar att lönegapet närmast har halverats på tio år. Det är resultatet av en medveten politik. Vi socialdemokrater har kraftigt, konsekvent och långsiktigt satsat på jämställda löner i välfärden, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

År 2008 tjänade en kvinnlig medarbetare i Göteborgs stad i snitt 90,8 procent av en manlig medarbetares lön. 2017 tjänar en kvinnlig medarbetare istället 95,1 procent av en mans lön. Gapet har nästan halverats på tio år. Trenden är ständigt positiv. Vi har skäl att tro att vi, om vi fortsätter på den inslagna vägen, kan sluta lönegapet helt inom några år. Det är en historisk framgång för jämställdheten i Göteborg.

Viktiga lönelyft

Kvinnor är överrepresenterade i välfärden. Genom att satsa mer på den gemensamma välfärden, satsar vi också mer på att sluta lönegapet. När vi socialdemokrater har levererat lönelyft för våra lokalvårdare, undersköterskor och barnskötare höjer vi också snittlönen för stadens kvinnliga medarbetare.

Det borgerliga styret innebär ett allvarligt bakslag för jämställdhetsarbetet

Jämställdhet och jämlikhet går hand i hand. Det avgörande skälet till skillnader i lön mellan män och kvinnor är inte utbildning eller kompetens – det är att kvinnors arbete värderas lägre.

Även vid en jämförelse mellan yrken som har samma utbildnings- och kvalifikationsnivå tenderar manliga yrken att dra iväg lönemässigt. I det socialdemokratiska budgetförslaget ville vi gå fram skarpt med åtgärder för att stoppa denna systematiska nedvärdering av kvinnors arbete. Varken de borgerliga eller de rödgrönrosa var intresserade.

20 miljoner i låglönelyft

I stället valde den nya sjupartikonstellationen – Alliansen och de rödgrönrosa – att släppa fram en borgerlig budget. Den borgerliga budgeten prioriterar bort det effektiva jämställdhetsarbetet.

I vårt budgetförslag ville vi socialdemokrater satsa 20 miljoner på ett direkt låglönelyft för de lägst betalda och kvinnodominerade yrkesgrupperna och ta fram en detaljerad handlingsplan för hur vi ska kunna ta bort omotiverade löneskillnader. De borgerliga partierna skär ner på detta.

Det borgerliga styret innebär ett allvarligt bakslag för jämställdhetsarbetet. Kvinnors löner riskerar att halka efter igen. Socialdemokraterna går nu i opposition. Som stadens största parti kommer vi att fortsätta kämpa för mer jämställda löner i Göteborg.

Ann-Sofi Hermansson (S)

Jonas Attenius (S)