Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den röda oppositionen pratar väldigt mycket om satsningar på vårdpersonalen men när det väl kommer till skarpt läge om att verkligen göra skillnad så väljer de att avstå. Vi undrar vad deras agenda är? Vad gör mediala utfästelser och smickrande ord för skillnad? skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson / TT

S och V:s värnande om undersköterskorna bara tomma ord

Vårdpersonal i Västra Götalandsregionen har halkat efter lönemässigt jämfört med riksgenomsnittet. Enligt regionstyrelsens riktlinjer ska kvinnodominerade yrken med högskoleutbildning prioriteras i lönesatsningarna. Vi i SD vill även inkludera alla hårt slitande undersköterskor, men döm av vår förvåning när V och S, som värnar starkt om denna grupp i medierna, avstod från att rösta. När det bli skarpt läge visar det sig vara tomma ord, skriver Håkan Lösnitz (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västra Götalandsregionen har ett högt uppställt mål. Målet är att Västra Götalandsregionen ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det innebär att Västra Götalandsregionen ska ha den offentliga sektorns mest nöjda medarbetare och vara den mest attraktiva offentliga arbetsgivaren.

Regionstyrelsen beslöt den 6:e oktober om nya riktlinjer för lönepolitiken perioden 2021–2023. I dessa riktlinjer kan vi läsa att målet med dessa är att bland annat stödja kompetensförsörjning på alla nivåer.

Detta skulle då innebära att även våra undersköterskor skulle blir en prioriterad yrkesgrupp, vilket är av största vikt då våra ca 8000 undersköterskor ligger i efter i löneutvecklingen i Västra Götalandsregionen jämfört med Sverige i stort

Vi Sverigedemokrater förstår att de krävs lönesatsningar för många olika yrkesgrupper i regionen då flera av dessa ligger under riksgenomsnittet. Vi kan vidare läsa i riktlinjerna under rubriken prioriterade yrkesgrupper, det vill säga de grupper som har oskäligt stora skillnader mot riksgenomsnittet, att ”kvinnodominerade yrkesgrupper med medellång högskoleutbildning” skall prioriteras.

Vi vänder oss i sak inte emot det men det exkluderar den stora grupp av personal som arbetar som undersköterskor. Vi lade därför ett ändringsyrkande inför beslut i regionstyrelsen om att även inkludera de med gymnasial utbildning. Detta skulle då innebära att även våra undersköterskor skulle blir en prioriterad yrkesgrupp, vilket är av största vikt då våra ca 8000 undersköterskor ligger i efter i löneutvecklingen i Västra Götalandsregionen jämfört med Sverige i stort.

Inget gehör

Tyvärr fick vi inget gehör från Johnny Magnusson och hans allierande i den grönblå minoriteten i regionstyrelsen då vårt yrkande om att även prioritera undersköterskorna avslogs.

Det som dock förvånade oss allra mest var att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med Helen Eliasson och Eva Olofsson i spetsen avstod från att rösta i den av oss begärda omröstningen.

Den röda oppositionen pratar väldigt mycket om satsningar på vårdpersonalen men när det väl kommer till skarpt läge om att verkligen göra skillnad så väljer de att avstå. Vi undrar vad deras agenda är? Vad gör mediala utfästelser och smickrande ord för skillnad?

Vi Sverigedemokrater i Västra Götalandsregionen har nu under flera års tid lagt in extrasatsningar för just undersköterskor då de om några behöver ett lönelyft. Vi bryr oss om all vår personal i regionen på riktigt.

Heikki Klaavuniemi, regionråd Sverigedemokraterna Västra Götalandsregionen

Håkan Lösnitz, regionråd Sverigedemokraterna Västra Götalandsregionen