Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S och Reepalu – rör inte små och idéburna företag

Debatten i GP visar att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden är ett stort misslyckande för Socialdemokraterna, skriver Elisabet Abrahamsson (S) och Jan Olsson, expert inom social ekonomi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vinst i välfärden

Debatten i GP visar att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden är ett stort misslyckande för Socialdemokraterna. Han ger gratisargument till de stora vårdbolagen. Han knäcker kooperativ och andra idéburna företags möjligheter att utvecklas.

S kan inte följa Reepalu. Partiet måste hitta andra alternativ redan till kongressen i Göteborg. Vi, som arbetat länge inom kooperationen, har följande förslag:

* För det första anser vi att man ska undanta alla bolag som har ”icke-vinstutdelning” inskrivet i sina stadgar. Det är ju just denna princip, som utmärker de idéburna företagen. De delar inte ut sina vinster utan använder dem för att investera och utveckla verksamheten.

* För det andra borde man undanta alla fristående bolag som har färre än 20 anställda. I denna grupp finns många idéburna företag, men de allra flesta är lokala privatägda företag. Det finns ingen anledning för S att göra livet surt för småföretagare som Anneli Virenhem i Landvetter (GP Debatt 25/2-17).

Till sist för att vara tydliga: Vi anser att övervinsterna inom de stora privata välfärdsföretagen ska beskattas. Kanske kan man använda sig av Reepalus förslag för att beräkna hur mycket de ska betala i skatt. Men det ska inte drabba småföretag och idéburet företagande.

Elisabet Abrahamsson (S)

politiker och kooperatör i Göteborg

Jan Olsson

expert inom sociala ekonomin