Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega (KD), oppositionsråd Göteborg

S – ni skapar ett farligt politikerförakt i Göteborg

Det blir snudd på komiskt när Socialdemokraterna I Göteborg i spåren efter skandalen på Intraservice kommer med nygamla regler kring vad som gäller för en nämnd, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Mygelkulturen, 19/2

På GP Debatt kunde vi läsa hur Birgitta Nesterud (S) och Ann-Sofie Hermansson (S) presenterar riktlinjer som den skandalomsusade nämnden för Intraservice ska följa. Problemet är att de riktlinjerna redan finns.

Det är bra att Socialdemokraterna föreslår att Intraservice ska undvika dyra konsulter, okontrollerbara utlandsresor, brott mot både upphandlingsregler och delegationsordningar.

Det är bra att de ska undvika de etiska gråzonerna och fokuserar på sitt nämnduppdrag.

Det är dock problematiskt att de som har varit ansvariga för att dessa problem inte ska finnas, presenterar detta som ett förnyelseprogram först nu.

Jag vill se lite ryggrad i politiken i Göteborg

Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte har bråttom i hanteringen av sin egen nämndkris. Det tog lång tid innan nämndens ordförande Tord Karlsson (S) avgick. Det tog ännu längre tid innan åtgärdsplanen kom. Därför känns det mycket sannolikt att vi kommer att få vänta länge på en förändring av Socialdemokraternas förvaltningskultur.

Tidigt påpekande

Stadsrevisionen påtalade redan i oktober 2017 att hanteringen av resor hos nämnden var anmärkningsvärd och stadsrevisionens ordförande påpekade att detta inte hade skett om nämnden hade följt de egna reglerna.

Därför blir det snudd på komiskt när Socialdemokraterna nu kommer med nygamla regler kring vad som gäller för en nämnd.

Jag skulle därför vilja ge Socialdemokraterna en sammanfattande punkt som de kan ersätta sitt förnyelseprogram med.

  • Etik och moral.

Jag vill se lite ryggrad i politiken i Göteborg. Jag vill minska hyckleriet och se att nämnderna följer det organisatoriska uppdrag som de redan har.

Sluta försök lura göteborgarna. Styret av nämnden för Intraservice är ett av Socialdemokraternas större misslyckanden. Genom att släta över problemen och presentera regleringar som redan finns skapar ni ett farligt politikerförakt. Göteborgarna är smarta och ser igenom det här.

Nygamla regleringar hjälper inte för att förändra ett 24-årigt misskött system. Göteborg behöver ett nytt ledarskap där värdegrunden står i centrum.

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg