Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

S måste sluta skylla ifrån sig och ta ansvar för elkrisen

Vi kan konstatera att desperationen hos Socialdemokraterna just nu är stor och man står svarslösa för hur man ska lösa elkrisen som man själva orsakat, svarar bland andra Lars Hjälmered (M), energi- och näringspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

30/12 De högerkonservativas svek kommer att synas på elräkningen

Elpriserna har slagit rekord under hela hösten och vintern. Det har slagit hårt mot hushåll och företag som nu drabbas av rekordhöga elräkningar. För att mota detta och lätta på trycket för hushållen har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna föreslagit att elskatten ska sänkas. I stället för att gå med på att sänka skatten väljer Socialdemokraterna att skriva en debattartikel om att hade man bara satsat lite mer på husisolering hade vi inte haft så höga elpriser.

Vi kan konstatera att desperationen hos Socialdemokraterna just nu är stor och man står svarslösa för hur man ska lösa elkrisen som man själva orsakat. För situationen som Sverige befinner sig i nu är självförvållad. Direkta och indirekta politiska beslut de senaste åren har skapat en ohållbar situation som gjort att vi inte längre kan stå emot yttre påverkansfaktorer.

Ren elförsörjning

För som Danielsson och Farmanbar skriver har Sverige länge haft en stabil och ren elförsörjning till relativt lågt elpris. Med lika delar vatten- och kärnkraft har vi haft en stabil bas som kunnat kompletteras med vindkraft. Men politiska beslut av nuvarande regering har lett till att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer lagts ned samtidigt som inte åtgärder gjorts för att fylla tomrummet som kärnkraften lämnat efter sig.

Bördan för regeringens misslyckade energipolitik har lagts på hushåll och företag. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna anser inte att det är rimligt att hushåll och företag ska straffas av höga elpriser samtidigt som staten nu tar in mer skatt och tjänar pengar på de rekordhöga elpriserna. Hade Socialdemokraterna varit genuint oroade över hushållens ekonomi hade man gått med på våra förslag att sänka elskatten.

Rad åtgärder

På sikt ser våra partier att en rad åtgärder måste vidtas för att skapa en mer stabil elförsörjning som inte påverkas av vädret. Regeringen behöver omgående fatta beslut om slutförvaret av använt kärnbränsle. Så fort det beslutet har tagits kan vi börja lägga grunden för nästa generations kärnkraft. Ska vi skapa ett mer stabilt elsystem behövs mer kärnkraft. Likaså behöver elnätet byggas ut i snabbare takt.

Det är dags för Socialdemokraterna att sluta skylla ifrån sig och ta ansvar för den uppkomna situationen

Det är dags för Socialdemokraterna att sluta skylla ifrån sig och ta ansvar för den uppkomna situationen. Vad är Socialdemokraternas svar nu till pensionärer som tvingas se halva pensionen försvinna till elräkningen? Ensamstående mammor som tvingas slå av värmen för elen är för dyr? Ni pratar om husisolering men hur hjälper det hushåll här och nu?

Lars Hjälmered, energi- och näringspolitisk talesperson (M)

Mattias Bäckström Johansson, energi- och näringspolitisk talesperson (SD)

Camilla Brodin, energi- och näringspolitisk talesperson (KD)

Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson (L)