Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S måste sluta attackera föreningslivet

Från och med i höst ska staden erbjuda skolor avgiftsfri simundervisning för barn. Åtgärden är oerhört viktig, samtidigt är jag mycket kritisk till att staden själv ska bedriva huvuddelen av undervisningen och stänga ute civilsamhället, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

David Lega (KD)
David Lega (KD)

Redan nu, innan satsningen ens börjat, har beslutet visat sig få katastrofala följder för simföreningarna. De vittnar om att deras samarbeten med skolor rivs upp, samt att deras verksamheter förlorar barn – men också personal när staden behöver anställa fler simskolelärare. Detta kan knappast komma som en överraskning för de rödgröna, det var precis dessa konsekvenser som jag flera gånger varnade för innan beslutet fattades.

Att Vänsterpartiet motarbetar civilsamhället kommer inte som någon överraskning, partiet står med sitt vänsterideologiska tunnelseende alltid fast vid att allt görs bäst i offentlig regi. Men desto mer överraskande är det att Socialdemokraterna, som historiskt sett har brukat stödja civilsamhället, nu är med och slår sönder föreningslivet. Hur kan Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, gå med på detta?

I Göteborg har våra simföreningar gjort ett ovärderligt arbete för att lära barn simma, många gånger i samarbete med skolor. Men nu riskerar vi att förlora den kunskap och det engagemang som finns inom föreningslivet. Det har vi inte råd med.

En överlevnadsfråga

Hur den avgiftsfria simundervisningen organiseras är en överlevnadsfråga för föreningarna, och det är därför nödvändigt att staden ändrar driftsformen. Eftersom Socialdemokraterna inte har tagit sitt ansvar för att värna simföreningarna har jag nu lämnat in en motion om att staden ska upphandla undervisningsstöd till den avgiftsfria simundervisningen enligt LOU. På så sätt kan alla olika typer av aktörer delta. Detta kan vara sista chansen att rädda simföreningarnas verksamhet och jag hoppas att Hermansson och Socialdemokraterna inser allvaret och röstar för motionen.

David Lega (KD)

kommunalråd och andre vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden