Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sanna Ghotbi (FI), Feministiskt initiativ Göteborg

S kopierar SD:s rasistiska retorik och politik

Den nya migrationspolitik som Stefan Löfven (S) presenterade häromdagen visar tydligt hur normaliserad den rasistiska och människovidriga SD-retoriken blivit, skriver Sanna Ghotbi, Stina Svensson och Louise Thörnqvist från Feministiskt initiativ Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vår statsminister påstår att Socialdemokraternas nya, stramare, migrationspolitik är att återgå till traditionell socialdemokrati. Vi menar att han seglar under falsk flagg.

Socialdemokraternas förslagslista inskränker på såväl konventionen om mänskliga rättigheter som svensk lagstiftning. Dessutom innehåller den åtgärder som skulle tillåta poliser att kontrollera människors medborgarskap baserat på utseende, vilket i vår mening är en uppenbar rasprofilering.

Kopierar SD:s politik

Vi undrar: hur går det här ihop med den ”traditionella socialdemokratins” värdeord solidaritet? Hur gick Sveriges största parti från att ta avstånd från SD:s rasism till att kopiera deras politik och låtsas som att det är humant så länge Sverige ”hjälper på plats”? Och vad hände med Socialdemokraternas inställning om att Europa inte ska bygga murar?

Statsministern säger att bistånd ska användas för att förebygga och förhindra migration. Vi undrar hur svensk vapenhandel förebygger och förhindrar krig och konflikter, när väpnade konflikter är en av de största orsakerna till att folk flyr?

Rasprofilerade befolkningen

Stefan Löfven vill satsa stort på att hitta och deportera de som fått avslag på sin asylansökan. Vi minns hur det gick sist när polisen – i samband med Reva – fick lov att rasprofilera befolkningen och bedriva öppen jakt på människor som inte begått något brott. Än i dag talar styrande partier tyst om alla förvar som byggts för att fängsla människor som flytt från krig och elände. Här spärras unga som gamla godtyckligt in och utvisas – utan ens få chansen att säga hej då till sina nära – mot ett land där de löper hög risk att dö.

För några dagar sedan kom vi själva i kontakt med en 73-årig sjuk kvinna, vars närmsta familj dödats i Afghanistan, som fått avslag på sin asylansökan för tredje gången. Rullstolsburen och utan skyddsnät vill Migrationsverket utvisa henne trots att dottern, hennes enda familjemedlem i livet, bor i Sverige. Är detta i linje med traditionell socialdemokrati, Stefan Löfven?

Ohållbar politik

Enligt socialtjänstlagens vistelseprincip har alla rätt att söka akutstöd men nu säger Socialdemokraterna att papperslösa inte ska kunna få försörjningsstöd. Asylsökande ska inte heller kunna arbeta eller bo utanför Migrationsverkets boenden. Skyddssökande ska alltså inte kunna tillgodose sina mest basala behov. Allt detta kallar Löfven för en hållbar flyktingpolitik.

Vi ställer oss frågan: hur hållbart är det att förvisa barn och ungdomar till gatorna eller till ett land som innebär döden? Vi vet att en stor majoritet av ungdomarna skadar sig själva eller begår suicid på grund av den oro det innebär att inte ha en trygg uppväxt att återvända till. Vi vet att unga ensamkommande barn i Göteborg lever i en extrem utsatthet.

Ytterligare inskränkningar

Att skylla på att andra länder i EU inte tar sitt ansvar är som att vägra öppna dörren för någon som flyr från en brinnande byggnad för att grannarna inte gör något. Att dessutom neka papperslösa barn skolgång strider mot allt som är barnens bästa och mot barnkonventionen. Vi menar att Socialdemokraternas förslag innebär ytterligare inskränkningar av mänskliga rättigheter och försvårande situationer för människor på flykt.

Vi i Fi ser på den förändrade politiska retoriken med djup oro för alla de människor som redan drabbats och kommer att drabbas fyrfaldigt av de etablerade partiernas politik. Vi ser också hur retoriken påverkar människors inställning till människor på flykt.

En trygg tillflykt

Vi tror på en politik där vi inte bara öppnar dörrar för folk som flyr från bränder. Vi tror på en politik i vilken vi också släcker eldarna genom att aktivt stärka mänskliga rättigheter genom socialt stöd, tak över huvudet, skäligt arbete, trygg skolgång, trygga sociala sammanhang och ett internationellt fredsarbete.

I Göteborg har vi som parti drivit en politik som stöttat människor som lever i extrem utsatthet, däribland papperslösa personer. Vi har tagit fram förslag som syftar till att både tillgodose grundläggande och sociala behov. Vi har också noterat att civilsamhälle och ideella krafter gjort enorma insatser när den offentliga sektorn inte gjort tillräckligt.

Måste ta vårt ansvar

Om Socialdemokraternas förslag blir verklighet försämras enskilda kommuners möjlighet att skapa en bättre tillvaro för de som lever i utsatthet. I en tid när 65 miljoner människor befinner sig på flykt måste vi från politiskt håll ta vårt ansvar. Mänskliga rättigheter och konventioner om dessa måste användas som mest när behovet är som störst. Att då, som Socialdemokraterna föreslår, göra inskränkningar i de mänskliga rättigheterna är både oansvarigt och inhumant. Bakom varje siffra döljer sig en människa som förtjänar en utsträckt hand.

Sanna Ghotbi (FI)

Stina Svensson (FI)

Louise Thörnqvist (FI)

Feministiskt initiativ Göteborg