Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Attenius (S), kommunalråd Göteborg

S jobbar för bättre villkor - M för sänkta skatter

Inga delade turer, rätt till heltid och mer jämställda löner än någonsin. Vi socialdemokrater jobbar dagligen för att Göteborgs stads anställda ska bli friskare och få bättre villkor. Göteborgarna vet vad som väntar med Moderaterna vid makten – skattesänkningar före satsningar på medarbetarnas arbetsmiljö, skriver kommunalrådet Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kommunens arbetsmiljö, 13/3

Det är glädjande att Moderaterna äntligen pratar om arbetsmiljö – men det som skrivs rimmar inte med Moderaternas nationella politik på arbetsmiljöområdet. I riksdagen har Moderaterna – tillsammans med Sverigedemokraterna – röstat nej till nolltolerans mot dödsolyckor, nej till mer resurser till arbetsmiljöforskning, nej till förebyggande arbetsmiljöarbete, nej till förstärkt företagshälsovård, nej till förstärkt arbetslivsforskning och nej till fler arbetsmiljöinspektörer.

I år går Moderaterna till val på mer löntagarfientlig politik – man vill slopa anställningsskyddet, sänka löner för vanligt folk och försvaga facket. Står Axel Josefson (M), som säger sig värna om de anställdas trygghet, bakom detta agerande från sitt eget parti?

Stort åtgärdspaket

Sedan jag tog över som personalansvarigt kommunalråd har vi socialdemokrater drivit igenom ett åtgärdspaket mot sjukfrånvaron och klubbat en heltäckande arbetsmiljöplan för hela Göteborgs stad. Vi satsar på att stärka medarbetarnas delaktighet och inflytande, avlasta äldre medarbetare, förbättra introduktionen för nyanställda – men också på ett tätare samarbete med Företagshälsovården. Den första linjens chefer stärks: Antalet medarbetare per chef ska minska, assisterande tjänster införas och chefernas befogenheter alltid motsvara deras ansvar.

I år går Moderaterna till val på mer löntagarfientlig politik – man vill slopa anställningsskyddet, sänka löner för vanligt folk och försvaga facket.

Länge jobbat intensivt

Socialdemokraterna har länge jobbat intensivt med att förbättra arbetsmiljön och göra Göteborgs stad till en attraktiv arbetsgivare. Delade turer har slopats, rätt till heltid införts och lönerna är mer jämställda än någonsin. Men vi är inte nöjda för det. Nu levererar vi socialdemokrater konkreta åtgärder för friskare arbetsplatser och ett hållbart arbetsliv. Göteborgarna vet vad som väntar med Moderaterna vid makten – skattesänkningar före satsningar på medarbetarnas trygghet.

Johan Attenius (S)

kommunalråd Göteborg