Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

S – infria vallöftet och låt oss plugga på sommaren

Tre av fyra studenter vill plugga på sommaren, enligt en ny undersökning från Saco studentråd. Samtidigt minskar än en gång antalet relevanta sommarkurser. Hur länge ska regeringen strunta i vallöftet om en stärkt sommartermin? skriver Malin Påhls, Saco studentråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På onsdag, 15 mars, stänger antagningen till årets sommarkurser på universitet och högskolor. Utbudet av relevanta kurser fortsätter att minska med tio procent sedan ifjol och nästan 60 procent sedan sommaren 2010.

När universitet och högskolor stänger för sommaren låser de ute hundratusentals studenter från sin ordinarie sysselsättning och försörjning. Samtidigt tränger studenter ut andra grupper från arbetsmarknaden. Sommaruppehållet gör att arbetslösa unga och nyanlända konkurrerar om samma jobb som oss studenter. Det behöver inte se ut såhär. De flesta studenter vill nämligen inte alls sätta sina studier på paus.

En klar majoritet skulle välja att plugga på sommaren om kursutbudet var utökat och relevant. Detta visar en ny undersökning bland högskolestudenter som Saco studentråd låtit Novus genomföra. 44 procent av de tillfrågade skulle välja att studera på sommaren om det ledde till en snabbare examen, 39 procent om det erbjöd en relevant breddning av examen och 22 procent om det gav lite extra studiemedel. Sammanlagt uppger 74 procent av de tillfrågade studenterna minst en av dessa anledningar.

Inte sett röken av vallöftet

En stärkt sommartermin var ett av Socialdemokraternas vallöften 2014. Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanade övriga riksdagspartier att sluta upp bakom fler relevanta sommarkurser (DN Debatt 09/06/14). Om drygt ett och ett halvt år är mandatperioden över. Vi har fortfarande inte sett röken av den utlovade satsningen, vare sig från finans- eller utbildningsministern, Helene Hellmark Knutsson (S).

Fler relevanta sommarkurser skulle inte bara frigöra tusentals jobb för landets unga och nyanlända. Det skulle dessutom sänka examensåldern som nu är hela 29 år. Det finns inga formella hinder för lärosätena att anordna sommarkurser, men organisatoriska utmaningar gör det dyrt. För att kunna erbjuda fler relevanta sommarkurser behöver regeringen därför ge lärosätena resurser för de investeringar en kraftigt utbyggd sommartermin kräver.

En passiv regering

I stället för att infria sitt vallöfte är regeringen passiv. Allt medan utbudet av sommarkurser fortsätter att minska. Det är märkligt. Investeringen skulle vara samhällsekonomiskt lönsam och borde vara ett prioriterat område.

Regeringen har fortfarande möjlighet att leva upp till sitt vallöfte. Ett enkelt sätt är att finansministern öronmärker en påse pengar som dessa högskolor kan ansöka om i syfte att ytterligare stärka sommarterminen.

Malin Påhls

ordförande Saco studentråd