Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

S – infria löftet om assistans

Hur kommer det sig, Stefan Löfven (S), att det är just människor med funktionsnedsättning som ska behöva betala för det reformutrymme ni nu talar om finns i Sverige? skriver Maria Persdotter och Patrik Tropp, RBU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Sverige går som tåget. Ändå sparar den socialdemokratiskt ledda regeringen på människor som har de allra största behoven. Människor med omfattande funktionsnedsättningar, som lever med personlig assistans.” Så skrev vi i RBU på GP Debatt i början av april, samtidigt som Socialdemokraterna höll partikongress i Göteborg. Och trots att kongressombuden gav regeringen bakläxa när det gäller den personliga assistansen har ingenting hänt.

Hur kommer det sig, Stefan Löfven, att det är just människor med funktionsnedsättning som ska behöva betala för det reformutrymme ni nu talar om finns i Sverige?

Den förödande nedmonteringen av LSS och personlig assistans fortsätter. I februari i år hade 15 562 personer assistansersättning, en minskning med 617 personer jämfört med den högsta noteringen i oktober 2015. Och i januari sattes ett nytt dystert rekord: bara drygt en av tio som ansökte om assistans för första gången fick den beviljad. Alla andra fick avslag.

Regeringen skyller på domar, men flera av dessa domar har många år på nacken och har inte tolkats så här hårt tidigare. Men efter att regeringen gett Försäkringskassan nya direktiv om att stoppa timutvecklingen i assistansen så har myndigheten omtolkat domarna och på så vis rasar nu människor ur detta trygghetssystem.

Dags att omsättas i praktiken

Den socialdemokratiska partikongressen slog bland annat fast att samhället ska ge stöd till dem som behöver det mest, att personlig assistans betyder att människor med funktionsnedsättning kan leva självständiga liv och att även föräldrar till barn med funktionsnedsättning ska kunna kombinera föräldraskapet med att ha ett förvärvsarbete. Och sist men inte minst: intentionerna bakom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska gälla!

I regeringsförklaringen 2014 sa du så här, Stefan Löfven:

”Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att verka i vardagen på lika villkor vad gäller delaktighet och tillgänglighet. (...) Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa.”

Stora ord. Men när ska de omsättas i praktiken?

Maria Persdotter

förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

Patrik Tropp

ordförande i RBU Göteborg med omnejd