Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas totala misslyckande med att förhindra framväxten av dessa skugg- och parallellsamhällen är inget annat än ett stort haveri, skriver debattören. Bild: SVT Press
Socialdemokraternas totala misslyckande med att förhindra framväxten av dessa skugg- och parallellsamhällen är inget annat än ett stort haveri, skriver debattören. Bild: SVT Press

S har skapat det Sverige där muslimska kvinnor inte får skilja sig

SVT:s program Uppdrag granskning har avslöjat att svenska imamer viger kvinnor för att män ska kunna utnyttja dem sexuellt under en begränsad period. I ett nytt avsnitt får vi se hur muslimska kvinnor inte tillåts skilja sig från sina män eftersom imamen måste godkänna skilsmässan. Det är ett inte bara stort underbetyg för jämställdheten i Sverige, det är ett haveri från socialdemokraternas sida, skriver Michael Rubbestad (SD)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraternas regeringsförklaring från 2014 tål att upprepas; ”Sveriges nya regering är en feministisk regering. Hämmande könsroller och strukturer ska bekämpas. Kvinnor och män ska ges samma makt att forma samhället och sina liv.”

Vi konstaterade redan 2020 att det inte hade blivit något av detta. Då publicerade vi granskningen ”1981 dagar – En granskning av regeringen Löfvens feministiska politik”. Två år senare har det fortfarande inte skett några förbättringar. Som Uppdrag granskning visar viger shiamuslimska imamer kvinnor som köps för pengar i vad som kallas njutningsäktenskap och förvägrar muslimska kvinnor att skiljas från sina män. Njutningsäktenskapen är en form av prostitution i religionens namn och om en man förvägrar kvinnan skilsmässa tvingas hon stanna kvar i äktenskapet utan hänsyn till svensk lagstiftning.

Stort haveri

Socialdemokraternas totala misslyckande med att förhindra framväxten av dessa skugg- och parallellsamhällen är inget annat än ett stort haveri.

Att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, erbjuda könsneutrala leksaker på förskolor och lagstifta om hur föräldrapenningen ska fördelas inom familjen är inga problem, men de politiska ambitionerna att förhindra att kvinnor utnyttjas i parallellsamhällen saknas helt från socialdemokratiskt håll. Under 2021 betalades dessutom 14 miljoner ut i statliga bidrag till flera av dessa församlingar.

2006 uppmärksammade socialdemokratiska riksdagsledamöter problematiken och krävde förändring. 2013 föreslog Socialdemokraterna att imamer måste godkänna en skilsmässa även om det bara är kvinnan som vill skilja sig, men när Stefan Löfven i september 2014 slog sig för bröstet med lanseringen av sin feministiska regering var förslagen som bortblåsta.

Under 2021 betalades dessutom 14 miljoner ut i statliga bidrag till flera av dessa församlingar

Den kvinnosyn som förmedlas av landets moskéer har ingen plats i det svenska samhället. I Sverige ska vi ha nolltolerans för alla typer av kvinnoförminskande strukturer. Vi ska ha hårda straff för kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. Utländska våldtäktsmän ska utvisas utan pardon och signalerna om att Sverige är ett land där kvinnor och män har samma rättigheter måste vara starka.

Socialdemokraterna pratar sig varma om att de nu ska ta tillbaka kontrollen över olika områden som har spårat ur i Sverige. Med ett enkelt konstaterande kan vi se att de varken har viljan eller de politiska förslagen för att åtgärda problematiken att stå upp för kvinnans rätt till sitt eget liv, sin egen värdighet och sin egen kropp.

Michael Rubbestad (SD) Jämställdhetspolitisk talesperson