Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg liksom andra kommuner har stora utmaningar att ta sig an. Med fler som lever längre och unga vuxna som gör ett allt senare inträde på arbetsmarknaden behövs en politik som främjar arbete, skriver Axel Josefson (M).

S har missat poängen

Som svar på mitt debattinlägg om att det i Göteborgs stad behövs krafttag för en bättre arbetsmiljö svänger Jonas Attenius (S) släggan och missar kraftfullt när han river ner exempel från nationell nivå. Att skattesänkningar skulle gå före satsningar på personalens arbetsmiljö är en logik som säger mer om hur Socialdemokraterna resonerar än hur vi Moderater prioriterar för att fler ska trivas på jobbet, skriver Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Kommunens arbetsmiljö, 13 & 18/3

Det är ett faktum att staden delvis löser arbetsmiljöproblem med att köpa ut personal. Att köpa sig fri från ett ansvar är dyrt och löser inga problem. Priset var förra året drygt 30 miljoner kronor. Pengar som hade behövts antingen som personalfrämjande satsning eller i vård, skola och omsorg.

I det korta perspektivet behöver antalet politiska projekt minska och de anställda behöver ges möjligheten att fokusera mer på kärnuppdraget. Det behövs ett tak på hur många direktrapporterande en chef kan ha och arbetsbeskrivningarna för de anställda behöver bli tydliga och aktuella.

Med fler som lever längre och unga vuxna som gör ett allt senare inträde på arbetsmarknaden behövs en politik som främjar arbete.

Politik för arbete

Göteborg liksom andra kommuner har stora utmaningar att ta sig an. Med fler som lever längre och unga vuxna som gör ett allt senare inträde på arbetsmarknaden behövs en politik som främjar arbete. Framöver ska en person försörja tre personer till skillnad från i dag när tre försörjer en. I detta perspektiv kan inte lösningen vara sex timmars arbetsdag som den främsta åtgärden som de rödgröna i Göteborg förespråkar. Det kommer i förlängningen att innebära en välfärdskollaps eller en skattechock för göteborgarna.

Vi behöver bli fler som arbetar och Moderaterna vill därför göra det mer lönsamt att arbeta genom att sänka skatten på arbete, tvärtemot vad Attenius påstår. De som tror på skattehöjningar och lägre disponibel inkomst för vanliga löntagare är socialdemokraterna.

Axel Josefson (M)

oppositionsråd