Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S har inte lärt sig av misstagen

Socialdemokraternas oinfriade vårdlöften är exempel på hur de gjort en ovarsam hantering av vallöften, garantier och politisk retorik till en vana, där avgivna löften inte kopplas till praktiska politiska åtgärder, skriver Jonas Andersson och Helena Holmberg (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraterna gick i förra valet ut hårt med en garanti om att ingen skulle behöva vänta mer än en timme på att få träffa en läkare på akuten. Att de har misslyckats med sitt vallöfte är uppenbart. I en debattartikel för ett par veckor sedan kritiserade vi dels den utlovade garantin som sådan, men framför allt bristen på politiska åtgärder för att förbättra situationen på Västra Götalandsregionens akutmottagningar.

Glädjande nog står regionpolitikerna Helen Eliasson och Håkan Linnarsson (S) för sitt partis misslyckande i sitt debattsvar på vår artikel (den 19 juli).

Tyvärr visar inte Socialdemokraterna att de har lärt sig något av sina misstag. I stället har de gjort en ovarsam hantering av vallöften, garantier och politisk retorik till en vana, där avgivna löften inte kopplas till praktiska politiska åtgärder.

Nya löften

I upptakten till detta års valrörelse har Socialdemokraterna redan hunnit med att lova en fyraveckors garanti för behandling av cancer. Vi kan se det lovvärda i denna ambition, men beklagligt nog kommer detta av praktiska skäl aldrig att kunna förverkligas. Det är varken möjligt, rimligt eller medicinskt motiverat att ställa ut en garanti om att så ska ske för varenda patient. Det finns redan i dag regler som, på medicinska grunder, fastslår hur långa väntetiderna får vara. Dessa tider klarar inte regionen i dag. Det vore därför bättre att Socialdemokraterna visade vad de vill göra för att regionen ska klara redan beslutade målsättningar, i stället för att komma med nya garantier regionen ända inte kan uppnå.

Socialdemokraterna har också lovat att regionen absolut inte ska handla upp ytterligare sjukvård av privata vårdgivare. De har gjort retoriken om privata riskkapitalister till ett huvudnummer. Det ironiska är att de redan hunnit bryta detta vallöfte. Under den nuvarande politiska ledningen, med Socialdemokraterna i spetsen, fattades nyligen beslut om att upphandla verksamhet vid tre av regionens mindre sjukhus. På frågor om denna bristande logik vrider sig Socialdemokraterna som masken på kroken, och låter oss alla få gissa om deras politik i frågan om upphandlingar i vår region ska styras av ledningen för vår region eller av Socialdemokraternas partisekreterare i Stockholm.

Risk för nya bortförklaringar

Vid ett fortsatt S-styre i Västra Götaland är risken uppenbar att vi om fyra år igen kommer att få höra Socialdemokraterna försöka bortförklara varför löften och garantier inte har uppfyllts och varför utvecklingen går åt fel håll.

Sjukvården i en region som Västra Götaland är enormt komplex och det rödgröna styret har försatt sjukvården i Västra Götaland i en situation där medarbetarna tvingas jaga ständiga besparingar i stället för att ges möjlighet att arbeta med långsiktig kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Folkpartiet går inte till val på orealistiska garantier.

Vårt främsta vallöfte är att vi lovar att sätta sjukvården främst. Sjukvården måste få realistiska förutsättningar och Folkpartiet går till val på att säkra sjukvårdens finansiering. Detta klarar vi inte genom att ställa ut fler orealistiska garantier, utan genom att prioritera sjukvården.

Men då krävs maktskifte och en ny politisk ledning i Västra Götaland!

Jonas Andersson (FP)

oppositionsråd, Västra Götalandsregionen

Helena Holmberg (FP)

ledamot i regionfullmäktige, Västra Götalandsregionen

Bild: Bild: Anna Sigvardsson