Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S har ingen egen politik - då återstår bara brunsmetning

De senaste åren har svensk politik förlamats av förhållandet till Sverigedemokraterna. När Socialdemokraterna tappar stöd återstår endast skrämsel och brunsmetning, skriver bland andra Johan Abrahamsson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

22/2 Åkessons tal om ”kulturell belastning” uppenbar radikalisering

Aylin Fazelian, riksdagsledamot, och Jeanette Olsson, oppositionsråd i VGR, är de senaste i en allt längre rad ledande socialdemokrater som lämnar samtalet om viktiga politiska sakfrågor, för att i stället ägna sig åt smutskastning av alla andra regeringsalternativ än det egna.

De senaste åren har svensk politik förlamats av förhållandet till Sverigedemokraterna. Både decemberöverenskommelsen 2014 och januariöverenskommelsen 2019 är exempel på hur Socialdemokraterna valt makten före sakfrågorna. Med decemberöverenskommelsen bildade Socialdemokraterna regering för att genomföra en alliansbudget. Med januariöverenskommelsen övergav Socialdemokraterna egna ställningstaganden kring exempelvis LAS och privata alternativ i välfärden. Allt för att säkra makten.

Slut på krut

Nu ekar det tomt i den socialdemokratiska politiska verkstaden. Reformförslagen uteblir, väljarna tappar förtroendet för regeringens leveransförmåga och opinionsstödet vacklar. Då återstår endast skrämsel och brunsmetning.

När Fazelian och Olsson försöker dra likhetstecken mellan stöd för främlingsfientliga värderingar och politiska samtal med Sverigedemokraterna, är det ett tecken på desperation men också hyckleri. Desperation för att Socialdemokraterna vet att det finns ett parlamentariskt stöd för viktiga kursändringar som de inte vill se. Försvarspolitiken är ett exempel, där det nu finns en majoritet för ett att starta processen för ett svenskt Nato-medlemskap. Socialdemokraterna vet det, och förhandlar med flera partier, inklusive Sverigedemokraterna, i Försvarsberedningen. Samtidigt går försvarsminister Peter Hultqvist ut och liknar sverigedemokrater med grisar. Det är hyckleri.

Vi menar att väljarna förtjänar politiska partier som tar de viktiga samhällsproblemen på allvar och presenterar konstruktiva lösningar på hur de kan lösas.

Skrämseltaktik och negativa kampanjer ser nu ut att bli den socialdemokratiska strategin inför valet 2022. Det är bekymmersamt.

Vi menar att väljarna förtjänar politiska partier som tar de viktiga samhällsproblemen på allvar och presenterar konstruktiva lösningar på hur de kan lösas. Vi diskuterar gärna de lösningarna med alla politiska partier som är beredda att delta i den diskussionen.

Johan Abrahamsson, ordförande Moderaterna i Västra Götaland

Anna Vedin, 1:e vice ordförande, Moderaterna i Kungälv

Peter Hermansson, 2:e vice ordförande Moderaterna i Göteborg