Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det går att återställa assistansen för de svagaste i vårt samhälle. Men eftersom röster tycks vara viktigare än människor, så vägrar socialdemokraterna att nu ens prata om detta, skriver Anders Hellberg.

S har förlorat sin moraliska kompass

Socialdemokraterna är ett parti som förlorat sin moraliska kompass och inte längre bryr sig om de svagaste, om de inte har tillräckligt många röster, skriver Anders Hellberg, journalist och författare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under socialdemokraternas kongress i helgen talade statsminister Stefan Löfven och andra om att man står upp för välfärden.

Partiet vill införa en familjevecka med tre betalade dagar till barnfamiljer. Detta beräknas kosta tre till fyra miljarder kronor.

Men alla familjer som sedan 2016 förlorat sin assistansersättning lyfter man inte ett finger för. Att återställa assistansen för dessa kostar just tre till fyra miljarder.

Det vore åtminstone anständigt om man rakt ut säger att man inte har råd att återställa assistansen för denna grupp, därför att man behöver pengarna till familjeveckan. Barnfamiljer har fler röster än funktionshindrade.

Vägrar svara

Socialminister Lena Hallengren har den senaste tiden fått frågor i riksdagen om regeringen är beredd att återställa assistansen för alla de 1 700 personer med funktionshinder som förlorat sin assistans mellan våren 2016 och hösten 2017.

Hon hänvisar då till lagförslaget om att återställa assistansen för svårt sjuka barn som behöver hjälp med andning och sondmatning, som kommer senare i vår. Enligt Hallengren berör det kring 50 barn och kommer att kosta ungefär 250 miljoner kronor.

Men hon vägrar, trots återkommande frågor från riksdagsledamöter, att svara på vad hon avser att göra för den mycket större gruppen som utan egen förskyllan har förlorat sin assistans de senaste åren.

Det är skamligt att socialdemokraterna inte ens vill svara på frågor om denna utsatta grupp där anhöriga nu får ta över samhällets skyddsnät.

Lena Hallengren ägnar sig i riksdagen närmast åt filibustring – att prata om något annat till dess att talartiden är ute.

Det är skamligt att socialdemokraterna inte ens vill svara på frågor om denna utsatta grupp där anhöriga nu får ta över samhällets skyddsnät.

Före valet förklarade Lena Hallengren att ”alla som behöver assistans ska få det”.

Nu efter valet vill hon inte ens svara på vad regeringen nu gör för att återställa assistansen för denna grupp som på bara några år förlorat allt stöd från samhället.

Är inte beredda att lyfta ett finger

Även övriga partier förklarade före valet att assistansen för dem som förlorat skulle återställas. Men nu efter valet står det klart att ingen är beredd att lyfta ett finger.

Mina styvsöner Robert och Richard förlorade all sin assistans sommaren 2016. Vår familj försöker få vardagen att gå ihop, med två unga män med autism och utvecklingsstörning, men det bryr sig politikerna inte om.

I Riksdagens socialutskott anser många ledamöter att det kostar för mycket att återställa assistansen. För dem är frågan om LSS och assistansen närmast ett politiskt spel – för Robert och Richard och flera tusen andra funktionshindrade och anhöriga är det verklighet där det gäller att få vardagen att gå ihop och kunna leva ett värdigt liv.

Våra kontakter med olika partier i utskottet visar att vackra löften före valet nu blivit vaga formuleringar om nya utredningar.

Våra kontakter med olika partier i utskottet visar att vackra löften före valet nu blivit vaga formuleringar om nya utredningar.

Punkt 64 i Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet om LSS och assistansersättningen är mycket allmänt hållen och talar om möjlig ny lagstiftning 2021. Men alla de som förlorat sin assistans de senaste åren kan inte vänta så länge.

Det går att återställa assistansen för de svagaste i vårt samhälle. Men eftersom röster tycks vara viktigare än människor, så vägrar socialdemokraterna att nu ens prata om detta. Det är inte värdigt ett parti som säger sig värna om välfärden.

Anders Hellberg

journalist och författare

styvfar till Robert och Richard