Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

S-budgeten hade gett Göteborg mer vård och personal

Nyligen klubbades budget för Västra Götalandsregionen. I ett slag förlorade vården i Göteborg och dess personal drygt 253 miljoner kronor för 2020 till kortare köer, fler vårdplatser och höjda grundlöner. Det är nämligen så mycket det skiljer mellan vårt förslag till budget och det M-ledda regionstyrets, nu beslutade, budget för Göteborgs del, skriver bland andra Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det socialdemokratiska förslaget ger vården full uppräkning för de kostnader som väntar vården, för material, utrustning, transporter med mera, samt ger kompensation för den ökade befolkningen. Det gör inte det moderatledda styrets budget. I stället förväntas vårdcentraler och sjukhus i Göteborg, där Sahlgrenska hittills i år har ett underskott på 64 miljoner, klara vård och utgifter ändå.

Vi misstänker att det moderatledda styrets representanter i såväl Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd som i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ytterst tacksamma för att vi socialdemokrater lyckades driva igenom att förra årets underskott avskrevs, så att de slipper åtminstone det oket.

Till skillnad från partierna som ingår i den styrande borgerliga koalitionen i regionen – M, L, C, KD och MP – lägger Socialdemokraterna pengar till höjda grundlöner utöver den redan beslutade höjningen av OB.

Till skillnad från partierna som ingår i den styrande borgerliga koalitionen i regionen – M, L, C, KD och MP – lägger Socialdemokraterna pengar till höjda grundlöner utöver den redan beslutade höjningen av OB.

Till skillnad från detta M-ledda styre ger vi dessutom full kompensation för höjda löner i centrala avtal. De satsningar vi gör på höjda grundlöner – totalt drygt 600 miljoner för 2020-2022 – är för att starta arbetet med att Västra Götalandsregionen nå minst riksgenomsnitt för grundlönerna. I dag ligger flertalet vårdyrken under, eller till och med långt under, vad de skulle tjänat om de jobbat i en annan region. Vi vill ha en handlingsplan, och pengar avsatta, för att nå detta mål. Till detta säger M-styret nej.

Vi socialdemokrater vill göra satsningar i den egna vården och på den egna personalen. Inte skapa fler affärsområden inom sjukvården eller att köpa dyr privat vård.

Vi socialdemokrater vill använda de skattemedel och statsbidrag som regionen har och får till att göra satsningar i den egna vården och på den egna personalen. Inte till att göra fler affärsområden inom sjukvården, köpa privat vård för mer än dubbla kostnaden eller hyra in personal för ibland tredubbla kostnaden mot vad den egna vården och personalen kostar.

Inte heller vill vi göra stora investeringar i nya operationssalar som ska hyras ut till privata vårdbolag. Vi tycker att det är mycket viktigare att se till så att de sjukhus som regionen redan har, underhålls och används av den egna personalen, till exempel Lundby sjukhus på Hisingen.

Utöver detta förlorade alla som är 65 år och äldre att få avgiftsfria besök hos sjuksköterska på vårdcentralerna och att få ett avgiftsfritt besök hos tandhygienist varje år, som vi socialdemokrater ville.

Det är tveklöst så att det gör skillnad vem som styr.

Håkan Linnarsson (S)

oppositionsregionråd Västra Götalandsregionen

Cecilia Dalman Eek (S)

vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ann-Christine Andersson (S)

2:e vice ordförande Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd