Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S blundar för svår balansgång

Vi tar avstånd från den politik som Viktor Orbán för och från de uttalanden han gör. Vi har gjort det offentligt och vi har gjort det med skärpa i vår partigrupp och direkt riktat till Orbán, skriver M och KD i Europaparlamentet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Fidesz och EU, 19/10

Fem socialdemokrater i Europaparlamentet går till angrepp mot oss moderater och kristdemokrater för att vi inte tar avstånd från Viktor Orbáns partigrupp Fidesz i Europaparlamentet. Vi kan svara mycket enkelt: Det gör vi. Och det finns många skäl att vara kritisk mot Orbán. Han förespråkar Trump. Han hetsar mot Bryssel och mot invandring. Han partipolitiserar generaldirektörer och statliga chefer och motverkar pressfrihet även om han formellt accepterar de regler som gäller inom EU. Han vill monopolisera etermedia på ett sätt som en gång försvarades av socialdemokrater i Sverige.

Glömmer sina egna utmaningar

Problemet är att Socialdemokraterna i sin iver att göra en partipolitisk attack glömmer sina egna utmaningar. De nämner att de krävt uteslutning av sina slovakiska partivänner – som bedrivit en renodlad främlingsfientlig agitation och gjort långt mindre vad gäller flyktingar än vad ändå den ungerska regeringen gjort – men glömmer att nämna att dessa fortfarande är kvar i den socialistiska gruppen. De tar heller inte upp sin tystnad inför sina rumänska partivänner som i regering drev en uttalad anti-zigansk politik, som bidragit till den situation romer lever i – i Rumänien och som tiggare Sverige.

Vi har i Central- och Östeuropa oavsett partipolitisk tillhörighet samhällen som i brist på utveckling och modernitet ger utrymme för populism och gör partier instabila. Detta är ett bredare problem än partipolitiken och som Socialdemokraterna delar med oss och med andra. Vi är fullt beredda att kräva en uteslutning av Fidesz men i första hand hoppas vi på att ett förnuft som också finns inom partiet ska vinna över populismen. Problemet med Fidesz är inte dess grupp i Europaparlamentet utan dess regering och statsminister i Ungern.

Triumf för de extrema krafterna

En uteslutning skulle riskera att driva partiet, och därmed också landet, ut i en politisk riktning utan motverkande krafter och utan de gränser som ett partisamarbete ändå innebär. Det skulle vara en triumf för de extrema krafterna. Motsvarande gäller för Socialdemokraterna i sin grupp. De har ett ansvar för att rumäner, slovaker, ungrare, bulgarer och kroater drivs mot tolerans och öppenhet och inte ger efter för nationalism, främlingsfientlighet och gammal krigshets mot grannar. De skulle också kunna kräva av sin statsminister att han reagerar mot den utveckling vi ser i dessa länder oavsett partipolitiskt styre.

För oss är denna balansgång en svår fråga. Det borde den vara även för Socialdemokraterna. Det är illa att de inte ser det.

Gunnar Hökmark (M)

ledamot av Europaparlamentet

Anna Maria Corazza Bildt (M)

ledamot av Europaparlamentet

Christofer Fjellner (M)

ledamot av Europaparlamentet

Lars Adaktusson (KD)

ledamot av Europaparlamentet