Det är pengar som är kriminalitetens drivkraft. Men för att dessa pengar ska verka lagliga nog att användas måste de tvättas rena, skriver debattörerna.
Det är pengar som är kriminalitetens drivkraft. Men för att dessa pengar ska verka lagliga nog att användas måste de tvättas rena, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så vill vi stoppa motorn för gängkriminaliteten

Att bekämpa penningtvätt är ett viktigt vapen mot gängkriminaliteten och något vi är skyldiga våra barn, skriver bland andra Per Bolund (MP).

ANNONS

När ett barn skjuter ett annat barn får samhället aldrig glömma och gå vidare. När barn säljer knark på våra gator och när oskyldiga drabbas får vi aldrig sluta reagera.

Gängkriminaliteten handlar i grund och botten om liv och död. Om våra barns liv och framtidstro. Frågan är vad vi gör med de känslor som slår över oss när vi läser om de hemska våldshandlingar som sker på gatorna och förstör livsförutsättningarna för många barn och unga?

En del vill lägga skulden på någon annan och pekar ut invandrare eller olika folkgrupper. Andra lägger energin på att komma åt barnen: att vilja sätta dem i fängelse och genom det utsätta barnen för en än större risk att fastna i kriminaliteten.

ANNONS

Höj blicken

Vi måste klara av att höja blicken. Att slänga rättssäkerhet och rättsstatens principer över bord är aldrig rätt väg att gå. I stället måste vi rikta vår uppmärksamhet och samhällets samlade insatser mot de giriga och hänsynslösa män som står ett halvt steg bakom dessa barn.

För inget barn får tag i en pistol eller droger på egen hand och inget barn begår sitt första brott i ett vakuum. Det tillåts ske i en miljö där giriga män offrar barn för att tjäna snabba pengar.

Det är pengar som är kriminalitetens drivkraft. Men för att dessa pengar ska verka lagliga nog att användas måste de tvättas rena. Därför är starka åtgärder mot penningtvätt en av de viktigaste åtgärderna från samhällets sida mot organiserad brottslighet. Genom att stoppa pengarna stoppar vi de som ligger bakom att unga hamnar i kriminalitet.

Genom att stoppa pengarna stoppar vi de som ligger bakom att unga hamnar i kriminalitet

Åtgärder mot penningtvätt skapar sällan kvällstidningsrubriker. Det handlar i stället ofta om många små regeljusteringar. Tusentals insatser för tillsyn och kontroll av penningflöden som tillsammans slår hårt mot den organiserade brottsligheten.

Tar krafttag mot penningtvätten

Med Miljöpartiet i regering fortsätter därför oförtröttligt arbetet mot penningtvätt.

• Finansinspektionen och länsstyrelserna får i år utökade budgetmedel för sitt arbete mot penningtvätt. Utöver det tar regeringen flera andra steg för att förstärka arbetet, bland annat genom hårdare krav på företag som handlar med virtuella valutor som Bitcoin.

ANNONS

• Vi har gett en särskild utredare i uppdrag att göra en analys av vilka åtgärder som kan vidtas för att stärka arbetet mot penningtvätt. Utredningen syftar till att få till en mer effektiv bekämpning hos såväl banker och andra kreditinstitut som hos brottsbekämpande myndigheter. Detta är också en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

Jobbar gränsöverskridande

• Genom EU-samarbetet kommer vi åt den gränsöverskridande penningtvätten. Den nya EU-kommissionen presenterar inom kort nya åtgärder för en bättre gemensam kontroll och vi ser fram emot det fortsatta arbetet mot penningtvätt tillsammans med de övriga EU-länderna.

• Vi fortsätter att arbeta aktivt i det internationella samarbetsorganet FATF där det sker kontinuerliga uppföljningar av penningtvättsarbetet. Redan 2017 konstaterade FATF att Sveriges system håller en god effektivitet i jämförelse med andra länder. Trots det var vi tydliga med att det inte räcker, utan har gjort en lång rad åtgärder sedan dess.

Arbetet mot penningtvätt är en av många pusselbitar men viktigare än vad många tror.

Att hantera gängbrottsligheten kräver en bred palett av satsningar på såväl polisen och skärpta straff som på sociala insatser och en bra välfärdspolitik. Arbetet mot penningtvätt är en av många pusselbitar men viktigare än vad många tror. Systematiskt och tillsammans på olika nivåer ska vi vinna kampen mot den organiserade brottsligheten. Inget mindre är vi skyldiga våra barn.

ANNONS

Per Bolund (MP), språkrör och finansmarknadsminister

Karolina Skog (MP), ekonomiskpolitisk talesperson

Rasmus Ling (MP), rättspolitisk talesperson Miljöpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS