Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Livslust i Backa och Ulf Börgesson, copywriter och varumärkesstrateg men framför allt son till en av besökarna av Livsluft.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så tar staden död på seniorernas Livslust

Vad gör man när en verksamhet är mycket uppskattad av besökarna, baseras på modern forskning och är ekonomiskt fördelaktig? Lägger ner den, såklart. I alla fall i Göteborg. Beslutet att lägga ner seniorverksamheten Livslust ska tas den 20:e november, skriver Ulf Börgesson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Livslust är en mycket framgångsrik seniorverksamhet som infördes i Backa för tio år sedan. Den är baserad på modern forskning, bland annat från Göteborgs universitet, om vad som håller äldre friska och pigga. Exempel är nya upplevelser, sociala kontakter och inte minst något att se fram emot. Samt självklarheter som att det är bra att röra på sig. Allt detta stimuleras hos Livslust.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om man tittar i jubileumsprogrammet (som alltså ironiskt nog kan bli det sista) kan man lyssna på rockabillydrottningen Eva Eastwood, Janne Schaffer, Viktoria Tolstoy, Sten & Stanley eller Gösta och Lena Linderholm.

En sådan verksamhet måste ju vara mycket dyr? Faktiskt inte. De eldsjälar som driver Livslust är löjligt duktiga på att få saker till ett bra pris.

Fast du kanske är mer intresserad av samhällsfrågor? Tyvärr missade du Tom Alandh och Anders Kompass, men annat kommer. Flyg med i ett segelflygplan, bo på slott eller handla på julmarknad. Träna, spela, dansa, lär dig språk eller laga mat.

En sådan verksamhet måste ju vara mycket dyr? Faktiskt inte. De eldsjälar som driver Livslust är löjligt duktiga på att få saker till ett bra pris: När Lill Lindfors ändå hade ett engagemang i Göteborg, ringde man upp och kollade om Lill inte kunde ställa upp för en spottstyver? Visst kunde hon det. Livslust dealade till sig ett bra pris, och sedan betalar seniorerna nettokostnaden. Som generellt är häpnadsväckande låg. Resultatet: Livslust håller budget mer än väl. Ibland levererar man till och med överskott.

Sedan finns givetvis ett rikt utbud av aktiviteter som knappt kostar något. Till exempel skrivarkurs för 20 kronor per gång.

Rättvisan då? Alla pensionärer har ju inte råd att flyga segelflygplan, även om det är billigt? I och för sig, men det beror på att staten i sin visdom bestämt att vi ska ha fattigpensionärer i Sverige. Dessutom blir ju aktiviteterna ännu dyrare om inte Livslust finns. Sedan finns givetvis ett rikt utbud av aktiviteter som knappt kostar något. Till exempel skrivarkurs för 20 kronor per gång. Eller Gubbröran, där seniora män träffas varje vecka för att gemensamt laga en bättre frukost och lyssna på något intressant efter maten.

Det är exakt sådant som är social gemenskap i praktiken. Verklig ensamhet är ungefär lika hälsovådlig som rökning.

När jag gjorde ett studiebesök på Gubbröran berättade en pensionerad medicintekniker från Sahlgrenska om sitt samarbete med en av årets fredspristagare, den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege. Gubbröran inleddes förresten med att ett par av de femton deltagarna oroligt frågade ”var är Kurre?”. En kompis berättade att Kurre bara var hemma med en förkylning. Det är exakt sådant som är social gemenskap i praktiken. Verklig ensamhet är ungefär lika hälsovådlig som rökning.

Dock kan åldrandet såklart inte stoppas. Vi ska alla den vägen vandra. Men vägen går normalt via äldrevården. Och där kostar en plats i Göteborgs stad minst en halv miljon kronor per år. Så om Livslust leder till att morsan kommer till äldrevården ett år senare, har staden sparat en halv miljon. Om samma sak händer 30 av de minst tusen seniorer som besöker Livslust varje år, sparar Göteborg 15 miljoner per år.

När man borrar lite, vilket jag har gjort, visar det sig att Livslust får verksamheten i andra stadsdelar att framstå i dålig dager.

Så varför ska man då lägga ner verksamheten? Sakliga humana, ekonomiska eller vetenskapliga argument finns ju inte. Om vi bortser från det begrepp som forskaren Mats Alvesson kallar ”funktionell dumhet” (att en organisation är riggad så att dumhet premieras) verkar det finnas en hel del avundsjuka i botten. När man borrar lite, vilket jag har gjort, visar det sig att Livslust får verksamheten i andra stadsdelar att framstå i dålig dager.

Ungefär som den utmärkta brittiska actionkomedin Hot Fuzz. Den inleds med att en polis i London är ytterst kompetent. Så kompentent att han får de andra poliserna att framstå som dåliga. Därför förflyttas han mot sin vilja till en håla.

Nedläggningen av Livslust är helt enkelt Hot Fuzz i Göteborgs seniorverksamhet. Inget annat. Därför måste nedläggningen stoppas.

Ulf Börgesson

copywriter och varumärkesstrateg men framför allt son till en av besökarna