Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Johan Forsell (M) och Axel Josefson (M).

Så stoppar vi rånvågen mot unga

Rånvågen som har dragit fram över Sverige under våren och sommaren är en nationell angelägenhet. Vi måste nu agera snabbt och resolut för att bryta trenden, skriver Johan Forsell (M) och Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rånvågen som sköljt över stora delar av landet under våren och sommaren nådde under natten mot onsdag en ny nivå när två personer rånades i Göteborg. En 18-årig man blev knivskuren och avled senare av sina skador. Det är en tragedi som inte vet några gränser och våra tankar går till offrets anhöriga. Att en ung människa måste sätta livet till för en liten summa pengar gör oss både förbannade och ledsna.

Den här gången var det Göteborg som drabbades, men rånvågen mot unga är en nationell angelägenhet. Tyvärr ser vi hur allt fler utsätts för personrån i Sverige. Förra året drabbades nästan 20 personer varje dag. De allra flesta rånen sker på allmänna platser som gator, torg, parker eller liknande. Allra värst är utvecklingen bland unga under 18 år där antalet rån ökade med över 30 procent under det första halvåret 2019, jämfört med samma period i fjol. Samtidigt ser vi att allt för många av brotten förblir ouppklarade.

Offer och förövare blir allt yngre

Ungdomsbrottsligheten har delvis ändrat karaktär. Enligt polisen följer utvecklingen ett tydligt mönster: såväl offer som förövare blir allt yngre. Att bli rånad på sina tillhörigheter sätter ofta djupa spår hos brottsoffret, men påverkar samtidigt många fler. Även föräldrar, syskon och vänner drabbas när rättsstaten inte förmår att säkerställa människors trygghet.

Våra gator och torg tillhör inte de kriminella. De tillhör oss alla.

När unga begår brott måste samhällets reaktion ske snabbt för att bryta trenden och ge personen en chans att på allvar förändra sitt liv. För att stoppa rånvågen krävs åtgärder som ökar upptäcktsrisken, liksom tydliga påföljder som står i proportion till brottets allvar. Moderaterna föreslår därför följande nationella åtgärder:

1. Fyrdubbling av övervakningskameror

Offentliga platser bör i betydligt högre grad utrustas med övervakningskameror. Vi vet att dessa är trygghetsskapande i människors vardag och underlättar för polisen att klara upp fler brott. Därför avsätter vi ekonomiska medel i vår budgetmotion för att möjliggöra en fyrdubbling av antalet kameror. Det kan handla om parkeringen utanför den lokala butiken eller ett resecentrum där många är i rörelse sent på kvällen. Dessutom bör möjligheterna öka för polisen att vid behov kunna publicera bilder på gärningsmän i syfte att klara upp fler brott.

2. Straffen för rån behöver skärpas

I dag är det lägsta straffet för rån ett års fängelse. Det speglar inte den kränkning som brottsoffret blir utsatt för. Straffet bör skärpas till fängelse i som lägst ett år och sex månader. Dessutom bör den särskilda straffrabatt som ges till unga vuxna avskaffas och reglerna för villkorlig frigivning reformeras.

3. Fler poliser i riskmiljöer

För att minska utsattheten för rån måste upptäcktsrisken öka. En viktig pusselbit för det är fler poliser. En utbyggnad av polisen bör kombineras med riktade arbetssätt mot personrån. Polisen bör bland annat fokusera på så kallade hot spots, det vill säga platser och tider där personrån begås i hög utsträckning.

4. Nya åtgärder för unga lagöverträdare

I många fall är de som begår dessa brott mycket unga. För straffmyndiga personer innebär vårt förslag att brottet får tydligare konsekvenser. Men för unga under 15 år krävs andra insatser inom ramen för socialtjänsten. Vi vill särskilt peka på vikten av att möjliggöra för fler omhändertaganden enligt lagen om vård av unga i syfte att bryta brottskarriärer som ofta är långt gångna redan i unga år. Fler och effektivare sociala insatsgrupper behöver inrättas för att socialtjänst, skola och polis i samverkan ska kunna hjälpa unga att sluta begå brott.

Ett rån mot en ung person är ett brott mot så många fler: föräldrar, släktingar, vänner, klasskompisar – men även alla andra unga i staden. Rädslan som satt sig i magen hos ungdomar och oroliga föräldrar i Göteborg och på många andra håll i landet måste tas på största allvar.

När sorgen över det inträffade lagt sig har vi ett ansvar att med kraft säkerställa att barn och ungdomar kan känna sig trygga på allmänna platser.

Våra gator och torg tillhör inte de kriminella. De tillhör oss alla.

Johan Forssell (M)

rättspolitisk talesperson

Axel Josefson (M)

kommunstyrelseordförande Göteborg