Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alla jobb behövs. För att även nyanlända utan utbildning ska kunna välkomnas i arbetsgemenskapen är vårt förslag om ingångs-avdrag konstruerat så att det möjliggör för framväxten av fler enkla jobb. Vi gör det för att stoppa den regionala och sociala klyvningen av Sverige. Vi gör det för att alla jobb behövs, skriver Annie Lööf (C).

Så skapar vi tusentals riktiga jobb till nyanlända

Det går bra för Sverige, men inte hela Sverige. Arbetslösheten biter sig fast bland de som har svårast att få jobb, framför allt nyanlända. Därför lanserar vi nu ett förslag om slopad arbetsgivaravgift de två första åren upp till 16 000 kronor av lönen när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Bara i Västra Götaland skulle detta skapa drygt 10 000 nya jobb, skriver Annie Lööf (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige klyvs. På ena sidan står människor med tryggheten att kunna gå till jobbet på morgonen, som får in en lön på kontot varje månad. På andra sidan finns de som lever i utanförskap, som har svårt att få bidraget att räcka till. Det här är en samhällsutmaning som kräver ledarskap och handlingskraft. När Centerpartiets kommundagar i dag inleds i Göteborg är det jobb i hela landet som är vårt fokus.

Det går bra för Sverige. Men inte för hela Sverige. Trots att vi är mitt i en högkonjunktur etsar sig arbetslösheten fast där den är som svårast att komma åt, i samhällets mest utsatta grupper. Det är framför allt nyanlända, med kortare utbildning, sämre svenskkunskaper och liten yrkeserfarenhet, som har det tuffast.

Det handlar om tusentals och åter tusentals människor som inte kommer in, inte får jobb utan som i stället stängs ute av höga murar och hårda krav. Människor som inte upplever arbetsgemenskap utan tvingas leva i utanförskap. Tyvärr blundar regeringen och Stefan Löfven (S) för integrationsutmaningen och för hur dessa människor ska kunna få ett jobb och egenförsörjning. Man tar inte ens ordet integration i sin mun, man har avskaffat integrationsministerposten och i stället för riktiga jobb staplar Stefan Löfven statligt subventionerade åtgärder på varandra. Traineejobb, extratjänster och beredskapsjobb.

Socialdemokraterna saknar reformer

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik är tom på reformer som den svenska arbetsmarknaden så väl behöver, som skulle stärka möjligheterna till jobb för dem som i dag är arbetslösa. I stället väljer man att presentera ett luftslott av åtgärder i hopp om att hålla statistiken i trim. Många av regeringens reformer leder dessutom till färre jobb.

Trots åtgärdernas många olika namn har de alla två saker gemensamt. De fungerar inte och det är skattebetalarna som står för notan. De stora förlorarna blir de som lever i arbetslöshet och längtar efter att ha ett jobb att gå till. Regeringens satsningar på subventionerade jobb har visat sig vara sällsynt ineffektiva. Löfvens stora paradnummer om 32 000 traineejobb har två år efter valet fortfarande bara blivit 300.

Därför behövs ett nytt ledarskap för Sverige. Fler måste kunna gå från låga bidrag och utanförskap till en högre inkomst och jobb. Fler jobb måste skapas i hela landet. I utsatta förorter, i små landsbygdskommuner, i varje ort och landsända.

När det gäller jobben så är Centerpartiets politik motpolen till Socialdemokraternas. Det handlar om att skapa ett bättre företagsklimat generellt, och om sänkta kostnader. Det är också därför som vi vill att det ska bli billigare att anställa. Vårt förslag, ingångsavdraget, innebär att arbetsgivaravgiften tas bort i två år när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden på de första 16 000 kronor av lönen. Genom att koncentrera förslaget till de lägre inkomsterna och de första åren i arbetslivet träffar vi dem som behöver det bäst, inte minst nyanlända.

Tiotusentals jobb

Vi har låtit analysföretaget WSP räkna på hur många nya jobb ingångsavdraget skulle skapa till bland annat nyanlända runtom i Sverige. Bara i Göteborg skulle förslaget innebära över 4 000 nya jobb.

Även i andra närliggande kommuner skulle förslaget få en betydande effekt för framväxten av jobb till nyanlända. I Borås ger ingångsavdraget över 800 jobb, i Alingsås nästan 200 jobb, i Uddevalla närmare 400. Totalt sett i Västra Götaland handlar det om långt över 10 000 nya jobb. Det är den typen av kraftfulla reformer Sverige behöver.

För Centerpartiet är det självklart att alla jobb behövs. Det måste finnas plats på den svenska arbetsmarknaden även för dem som saknar en längre utbildning eller som har bristande språkkunskaper. För oss är det en fråga om solidaritet och rättvisa. Ingångsavdraget är därför konstruerat så att det möjliggör för framväxten av fler enkla jobb utan längre krav på utbildning. Det skulle ge plats på den svenska arbetsmarknaden för fler.

Gemensam utmaning

Detta är viktigt inte minst för alla de människor som sökt sig till Sverige för att fly undan krig och förtryck. Vi står inför en gemensam utmaning att se till att dessa människor blir en del av det svenska samhället. Integrationsutmaningen är nu. Det är nu bidrag behöver bytas mot jobb. Det är nu utanförskap behöver bytas mot samhällsgemenskap. Misslyckas vi med detta riskerar vi att en ny underklass växer fram i Sverige. Det är därför våra reformer behövs och därför som jobben behöver bli fler i hela landet.

Mot oss står en socialdemokrati som saknar svar och den handlingskraft som krävs för att vända utvecklingen. När Centerpartiet i det val som nu närmar sig söker väljarnas förtroende gör vi det för att tillsammans med Alliansen vända denna utveckling. Vi gör det för att stoppa den regionala och sociala klyvningen av Sverige. Vi gör det för att alla jobb behövs. Vi gör det för att det behövs ett nytt ledarskap för Sverige.

Annie Lööf (C)

partiledare