Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Planprocessen i Göteborg måste präglas av mindre detaljstyrning och mer konkurrens, skriver David Lega (KD).
Planprocessen i Göteborg måste präglas av mindre detaljstyrning och mer konkurrens, skriver David Lega (KD).

Så ska vi få fart på byggandet i Göteborg

Efter 24 år av Socialdemokratiskt styre har Göteborg äntligen fått ett nytt ledarskap. En politisk ledning som är beredd att ta ansvar och som svarar på de utmaningar som vi står inför. Ett av de mest akuta problemen handlar om bostadsbristen, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bostadsbristen, 2/1

Västsvenska Handelskammaren för via Gunilla Grahn-Hinnfors fram att ”Bostadsbristen har byggts upp sedan början på 1990-talet” och konstaterar att ”politiken har underlevererat i 25 år”. Det är en sanning, snarare än en åsikt, som påbjuder en rad förändringar på området.

Politiker bygger inte en stad. Politiker skapar däremot förutsättningar eller hinder med sina beslut. Min ambition är att minska de självpåtagna regleringar som kan lägga band på byggandet. Det är därför uppmuntrande att se att ”Handelskammarens fem förslag för att underlätta fortsatt byggande” helt överensstämmer med den riktning Alliansen tagit ut för Göteborg.

Försök med privat initiativrätt

Efter en motion av Kristdemokraterna ligger det en ansökan hos regeringen om att få genomföra försök med privat initiativrätt. Det finns gott om kompetens inom arkitektur utanför stadsbyggnadskontorets väggar. Även direktanvisningar kan vara ett sätt att bättre ta tillvara privata aktörers vilja att bidra till positiv utveckling och exploatering av staden.

Det är först när flyttlådorna är inburna i den nya bostaden som jobbet är klart.

Planprocessen i Göteborg måste präglas av mindre detaljstyrning och mer konkurrens. Då kan vi inte ha onödiga särkrav för markupplåtelse som utestänger nya entreprenörer och byggbolag.

Vi är också överens om att handläggningstiderna behöver kortas och det räcker inte med att ha tempo i marktilldelningen. Vi behöver även förebygga konflikter och överklaganden genom bättre samverkan och dialog med både myndigheter och närboende. Man kan, som bekant, inte bo i en detaljplan eller i en markanvisning. Det är först när flyttlådorna är inburna i den nya bostaden som jobbet är klart.

David Lega (KD)

kommunalråd och ordförande Fastighetsnämnden