Så länge du oroas över om ditt barn skulle vara hbtqi behövs Pride

West Pride står för dörren. En efterlängtad högtid för vissa, en provokation för andra. För många verkar det mest kunna beskrivas som en icke-fråga. "Det är väl självklart att alla får älska vem de vill. Behövs verkligen en parad och massa uppmärksamhet hela tiden för det?" skriver Sofia Hindhammar, skolkurator.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De som med naiv välvilja ifrågasätter nödvändigheten av Pride formulerar sig som om Sverige nu är ett land där det har blivit fullkomligt irrelevant för folk om någon är homosexuell, uttrycker en transidentitet eller är allmänt queer. Som om det inte skulle påverka människors liv över huvud taget att komma ut som icke-binär på kafferasten eller i skolan. Samtidigt rivs Prideflaggor ner i skolor av den nya generationen som vi hyser så stor tilltro till gällande medmänsklighet. Eleverna indoktrineras inte av så kallade vänstervridna styrdokument, utan influeras av sina hem och av vad som händer i Europa. Där stramas nämligen stödet för mänskliga rättigheter åt.

Prideparader och hbtqi-initiativ har behövt ställa in under de senaste åren på grund av hot, hat och våld i Europa. Mänskliga rättigheter har inskränkts eller avstannat i utvecklingen på flera håll. Sverige glider ner på listan över länder som är bäst på hbtqi-rättigheter. Därför kan vi inte rycka på axlarna och hänvisa till floskler om att kärlek alltid är vacker och stanna vid att förfäras över att inte alla verkar se det så.

Feminina drag

Hur vackert skulle det kännas den dagen din son kommer hem blåslagen för att han uttryckt feminina drag på stan en fredagskväll? Hur självklart skulle det kännas att uppmuntra din dotter att uttrycka vem hon är om hon riskerade en skolgång som statistiskt sett skulle bli så ångestfylld att hon hellre slutar gå dit? Det räcker inte med enkla uttalanden om allas lika värde. Om vi inte kan säkerställa en lika trygg tillvaro oavsett läggning eller könsidentitet så är vi inte framme än. Så länge du innerst inne önskar att ditt barn inte visar sig vara hbtqi-person för att det vore att dömas till ett liv med fler utmaningar så är vi inte framme än.

Prideparader och hbtq-festivaler är ett lackmustest för att se om det går att vara ärlig med sig själv offentligt utan att bli hatad och hotad

Så, Pride berör och är angeläget för oss alla. Du själv, din familj, eller dina vänner kan behöva de hbtqi-rättigheter som engagerade Pride-deltagare har kämpat för år efter år. Prideparader och hbtqi-festivaler är ett lackmustest för att se om det går att vara ärlig med sig själv offentligt utan att bli hatad och hotad. Det är allas vår plikt att uppmuntra och stötta, säga ifrån om någon går över gränsen - även om det blir jobbig stämning i fikarummet.

I dag ser unga hbtqi-personer hur deras skolkamrater river ner den symbol som var menad att förmedla "Du är välkommen här. Precis som du är". Aktionen förmedlar "Du är inte välkommen som du är". Låt oss försöka förändra det till nästa års West Pride, tillsammans. För att vi tar mänskliga rättigheter på allvar.

Sofia Hindhammar, skolkurator