Otryggt och öde. Nu måste fokus läggas på att öka vanligt folks trygghet i vardagen. Polisen, kommunen och medborgare behöver samarbeta mycket närmare för att göra Göteborg tryggt igen, skriver Robert Hannah (L).
Otryggt och öde. Nu måste fokus läggas på att öka vanligt folks trygghet i vardagen. Polisen, kommunen och medborgare behöver samarbeta mycket närmare för att göra Göteborg tryggt igen, skriver Robert Hannah (L).

Så kan vi krossa gängen en gång för alla

Insatserna för att komma åt gängkriminaliteten i Göteborg borde inspireras av Södertäljes framgångsrika insatser. Där har ett noga genomtänkt och metodiskt arbete från polis och socialtjänst lyckats krossa gängen och fått bort brottsaktiva ungdomar från gatorna. Vanligt folk har rätt till trygghet i vardagen, nu är det dags att satsa det som krävs, skriver Robert Hannah (L).

ANNONS
|

    Robert Hannah (L)
Robert Hannah (L)

I förorten där jag växte upp var det de tuffa ligisterna som bestämde. De mobbade och kallade varje snedsteg vi andra gjorde för bögeri. Det bestämde vem av tjejerna som var en hora, kastade sten mot spårvagnar och använde våld mot polisen. Alla andra lydde.

När gängvåldet och morden återigen drabbar Göteborg är det samma småkriminella grabbar som tilläts härja i skolorna och i orten som nu är grovt kriminella och sätter hela Göteborgs trygghet på spel. Alla som var med på den tiden kunde redan då förutspå att dessa ungdomar skulle hamna i kriminalitet som vuxna.

Göteborgs gäng består av en liten klick med kriminella från förorten som förstör för alla andra. De deltar i våldsamma gänguppgörelser med skottlossning mitt i barnens kungariken – lekplatserna. Dessa få personer är orsaken till det dåliga rykte och den otrygghet som förorter som min, Tynnered, känner.

ANNONS

Gängmedlemmarna är inget annat än själviska idioter som bränner bilar, rånar och säljer droger trots att de fick chansen att växa upp i en välfärdsstat med bland annat gratis skolgång, sjukvård, fritidsgårdar och idrottsverksamhet som inte kostade mycket. Trots det ursäktas ofta gängkriminella med att de har växt upp i socioekonomiskt utsatta områden. Det är ett hån mot majoriteten av förortsborna som är laglydiga och gör rätt för sig.

Samma bakgrund – olika val

Jag gick i samma skolor, hade samma lärare och uppväxtmiljö som gängmedlemmarna och i dag är jag personkryssad riksdagsledamot. Den absoluta majoriteten av ungdomarna som kommer från förorten blir lyckade trots att de haft det socioekonomiskt tuffare än ungdomar från andra delar av staden. Verklighetens folk i förorten är precis som alla andra och drömmer om samma saker som alla andra. Vi jobbar, går i skolan och käkar tacos på fredagar. Vi förtjänar trygghet.

Nu måste fokus läggas på att öka vanligt folks trygghet i vardagen. Polisen, kommunen och medborgare behöver samarbeta mycket närmare för att göra Göteborg tryggt igen. För att lyckas krossa gängen behöver man satsa på Södertäljemodellen – där man genom holistiskt polisarbete lyckades få stopp på gängen. Modellen innebär att polisen identifierar det problem som ska bekämpas, och hur, innan man börjar bekämpa det, för att kunna uppnå större resultat. Man tar ett bredare grepp än att bara lagföra kriminella. Att stärka lokalsamhället och trygghet står i fokus.

ANNONS

Bort från gatorna

Från att ha varit en av de mest kriminellt belastade städerna i Sverige har den grovt kriminella brottsligheten i Södertälje minskat radikalt. Man lyckades där genom att massmobilsera socialtjänsten mot brottsaktiva ungdomar för att få bort dem från gatorna.

Därutöver lagfördes gängledarna för brott av alla grader för att även få bort dem från gatorna. När väl ledarna satt bakom galler var det lättare att övertyga yngre gängmedlemmar att delta i avhopparverksamhet. Vidare fokuserade man i Södertälje på att få bort den ekonomiska brottslighet som gängen slåss om att få ”äga”. Arbetar man lika metodiskt i Göteborg som man gjort i Södertälje så kommer vi lyckas även här.

De flesta ungdomar rekryteras redan i tidig ålder till ett liv i kriminalitet. Att arbeta förebyggande mot gängkriminalitet och annan organiserad brottslighet är det viktigaste sättet att göra Göteborg tryggt på lång sikt. Det kommer även göra våra skolor tryggare, där många av de gängkriminella först börjar terrorisera sina skolkamrater.

Analysen ”Vänd dem inte ryggen!” från CIDES som kom år 2012 visar att en gängmedlem kostar samhället i snitt 23 miljoner kronor under 15 års gängliv. Det är 23 miljoner som skulle kunna användas till mycket bättre saker. Det behövs långsiktiga investeringar med ungdomspolis från Göteborgs kommuns sida för att ge samhället kostnadslindringar i det långa loppet.

ANNONS

Från statens sida borde mycket mer göras. Dagens polis kämpar tappert med små resurser och behöver stöd för att kunna fullgöra sitt uppdrag om ett tryggt och säkert Göteborg. Det behövs fler poliser och de måste synas i förorterna. Därför satsar Liberalerna på 2 500 fler poliser i sin budgetmotion. Dagens mål om 20 000 poliser sattes när Sverige hade nio miljoner invånare. I dag är vi tio miljoner, samtidigt som Sverige ska möta hoten från terrorism och grov organiserad brottslighet.

Måste synas i förorterna

Men det räcker inte enkom med fler poliser. Polisen måste synas i förorterna. Ett mål med polisreformen 2015 var att fler poliser skulle komma närmare medborgarna, men hittills går det åt fel håll. Denna utveckling måste vändas. Det måste finnas en lokalt synlig och förankrad polis i hela Sverige, särskilt i förorterna där gängen verkar.

Ursäktande av kriminalitet är en stor del av det som skapar och vidmakthåller utanförskapet i våra förorter. Våra förortsungdomar är värda så mycket bättre än skottlossningar och otrygghet. Det är dags att skapa ett tryggt Göteborg!

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot för Liberalerna i Göteborg

ANNONS