Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Danel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI).

Så kan vi få nytt styre i Göteborg

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bjuder in Socialdemokraterna till förhandlingsbordet för att hitta en lösning för ett styre för Göteborg. Hittills har vi mötts av passivitet, men klockan kräver nu ett agerande, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det politiska läget i Göteborg är komplicerat och inget traditionellt block får majoritet. Rödgrönrosa är fortfarande större än de borgerliga partierna och Demokraterna tycks avvisa samverkan med dem. Vi rödgrönrosa kan dock tillsammans med Liberalerna bilda ett majoritetssamarbete. Ett sådant samarbete är nytt för Göteborg och kräver tid för samtal och förhandlingar. Om Socialdemokraterna förblir passiva och inte anstränger sig för att söka lösningar, så lämnar de i praktiken över styret till de borgerliga partierna.

Fram till årsskiftet styr rödgröna i Göteborg. Vi har under många år tillsammans med Feministiskt initiativ haft ett fungerande styre där vi tillsammans verkat för en mer jämlik och hållbar stad. Under mandatperioden har vi bland annat storsatsat på välfärden och anställt fler inom skola, äldreomsorg och socialtjänst, vi bygger fler bostäder än på över 40 år, blivit föregångare inom miljö- och klimatområdet och gjort många jämlikhets- och jämställdhetssatsningar. Men framtiden är oviss för ett konstruktivt samarbete .

Vi vill lägga gamla konflikter bakom oss

V, MP och FI har bjudit in S för att förhandla om ett framtida styre. Då kan vi tillsammans fortsätta och även trappa upp omställningen till en mer jämlik, jämställd och hållbar stad. Vi är redo att släppa prestigen för att öppet söka gemensamma frågor att driva. Men hittills har intresset från Socialdemokraterna varit svalt. I över en månad har vi bjudit in dem till förhandlingar för att kunna bilda ett styre men hittills har de varit passiva, varken presenterat politiska förslag eller visat intresse för att lyssna på våra.

Det är ingen hemlighet att samarbetet mellan rödgrönrosa varit tufft de senaste åren. Vi har tyvärr sett att våra partier ibland hamnat i konflikt i ett flertal viktiga frågor, såsom situationen för ensamkommande och i ett antal viktiga miljöfrågor. Men vi är nu beredda att lyssna på politiska förslag från både socialdemokrater och liberaler för att blicka framåt och lägga gamla konflikter bakom oss.

I slutet av november ska kommunfullmäktige rösta om budget. Då blir det också tydligt vilka partier som kommer att styra. Vi hoppas nu att Socialdemokraterna, och helst fler partier, är beredda att sätta sig vid förhandlingsbordet för göteborgarnas bästa.

Daniel Bernmar (V)

gruppledare

Karin Pleijel (MP)

gruppledare

Stina Svensson (Fi)

gruppledare