Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I juni 2016 ställde sig en enig kommunstyrelse bakom förslaget till ett nytt vård- och sjukhem riktat till äldre. Det skulle hjälpa att lösa proppen på akutmottagningarna. Varför händer inget? skriver Maria Rydén (M).

Så kan vårdproppen lösas

Det går att lösa behovet av äldreboendeplatser betydligt snabbare än Daniel Bernmar (V) aviserar. Varför ska alla äldreboendeplatser byggas av kommunen när det går att köpa platser? skriver Maria Rydén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sjukvården, 26/1

Marita Tenggren, vårdförbundet SU, kommer med sitt inlägg i debatten om den sjuka vården med sanningens ord. Jag instämmer till fullo: krisen på akutmottagningarna skulle se annorlunda ut om Göteborg tog sitt ansvar för patienter som inte längre är i behov av vård, utan kan lämna sjukhuset. I stället orsakar Göteborg en vårdpropp.

I genomsnitt handlar det om 18 akutsjukvårdsplatser per dygn som blockeras av färdigbehandlade patienter. De har dessutom legat kvar så länge att kommunen har blivit betalningsskyldig. Varje månad kostar det skattebetalarna i Göteborg 2,3 miljoner kronor.

Många av de färdigbehandlade är äldre människor. En del av dem väntar på att få en plats på ett äldreboende. Men det är de inte ensamma om att göra – i dagsläget är det 410 personer i kö.

Göteborgs kommun, med Daniel Bernmar (V) som ansvarigt kommunalråd, har en bakläxa att göra i frågan om att ta hand om de äldre som behöver vård och omsorg.

Till GP säger Bernmar (V) att en översiktsplan ska tas, men att byggprocessen inte kan startas förrän 2018. Jag blir bestört över det låga tempot; sköra och sjuka äldre kan inte vänta. Varför ska alla äldreboendeplatser byggas av kommunen när det går att köpa platser?

Eniga om vårdhem

När det handlar om att lösa upp vårdproppen på akutmottagningarna finns redan en färdig lösning. I juni 2016 ställde sig en enig kommunstyrelse bakom förslaget till ett nytt vård- och sjukhem som riktar sig till äldre. Idén har vi Moderater initierat. Vårdhemmet ska vara den länk som i dag saknas när en person är för sjuk för kommunens omsorg och för frisk för akutsjukvård. Hit ska äldre komma för vård i stället för att köras med ambulans till akuten på SU.

Jag vill så snart som möjligt se ett modernt och effektivt vård- och sjukhem där de äldre är i centrum. Till min glädje är också alla partier i kommunstyrelsen eniga om förslaget – så även Daniel Bernmars – men varför har det inte rört på sig i frågan sedan förslaget antogs?

Maria Rydén (M)

kommunalråd i opposition

och tjänstledig sjuksköterska