Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Magnusson (M), oppositionsråd och Axel Josefson (M), oppositionsråd

Så kan våra utsatta stadsdelar få ett lyft

Vi föreslår ett kraftpaket för att vända utvecklingen i de sju särskilt utsatta områdena i Göteborg och göra dem till sju särskilda nystartsområden, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

GP skrev nyligen om delar i paketet där vi bland annat vill riva Vårväderstorget. Bakgrunden är att sju av Sveriges 23 särskilt utsatta områden finns i Göteborg. De plågas av våld och kriminalitet. Bilar brinner, narkotikan flödar och kriminella skjuter ihjäl varandra i blodiga uppgörelser. Otryggheten breder ut sig och har blivit påtaglig i göteborgarnas vardag.

Detta är inget nytt – utvecklingen i dessa områden har pågått under lång tid. Socialdemokraterna har under sina 24 år vid styret haft möjlighet att agera. Men med facit i hand kan man inte säga annat än att den förda politiken är ett kolossalt misslyckande. Staden slits isär och kriminella parallellsamhällen har skapats där invånarna upplever att politiken helt övergett dem. Den fortsatta utvecklingen pekar tyvärr rakt ner i avgrunden samtidigt som vänsterns förslag för att lösa problemen lyser med sin frånvaro.

Det är ingen lätt sak att bryta utvecklingen, men till skillnad från de rödgröna har vi en konkret handlingsplan

Det är ingen lätt sak att bryta utvecklingen, men till skillnad från de rödgröna har vi en konkret handlingsplan med tydlig strategi och ett mål – få bort de särskilt utsatta områdena till senast år 2030.

En förutsättning för att vända utvecklingen är att låsa in brottslingar, få fler poliser, kameror och hårdare straff. Samtidigt behöver arbeten skapas och skatter sänkas i kombination med bidragstak så det alltid lönar sig mer att arbeta än att gå på bidrag.

Men det krävs mycket mer! Därför mobiliserar vi en rad olika verktyg för att knäcka parallellsamhällena och få en nystart i våra utsatta områden. Vårt paket för ”Särskilda nystartsområden” består av tre delar; Stadsutveckling, Arbetsmarknad och Trygghet. Biskopsgården/Vårväderstorget är vårt pilotområde, sen sätts insatserna in i samtliga särskilt utsatta områden.

Stadsutveckling

• Bygg fler småhus och stötta människor att själva bygga för att få ned priset genom en ny egnahemsrörelse. Det var framgångsrikt i mitten av 1900-talet och kan bli en nybyggarrörelse för 2000-talet.

• Stöd boende i Biskopsgården att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Intäkterna från ombildningen används till att rusta upp området.

• Riv de kommersiella fastigheterna på Vårväderstorget och bygg nytt med fler butiker, verksamhetslokaler och moderna bostäder.

Arbetsmarknad

• Flytta offentliga arbetsplatser till utsatta områden för att öka underlaget för företag som restauranger och butiker, men bidrar även till bilden av att arbete är normen i det svenska samhället.

• Ställ krav på arbete för dem som vill ha hyreskontrakt i området.

• Krav på motprestation för socialbidrag för dem som bor där.

• Satsa på utbildningar. Det finns behov av ett college inom samhällsbyggnadssektorn för att försörja byggindustrin med personal, likt de college som finns på SKF och Volvo. Vi vill inrätta ett sådant i Biskopsgården.

Trygghet

• Öka tryggheten och skapa en trevlig miljö genom att hålla rent och snyggt. Öka städfrekvensen i de utsatta områdena och inför nolltolerans mot nedskräpning och klotter. Den som skräpar ner ska bötfällas och klotter ska åtgärdas inom 24 timmar.

• Stötta och samarbeta med organisationer och trossamfund som står för svenska värderingar. Inför nolltolerans mot antidemokratiska organisationer.

• Kommunen, fastighetsägare och näringsidkare ska anlita fler ordningsvakter. Inför LOV3-områden där ordningsvakter får större befogenheter för att skapa ordning och trygghet och utöka kameraövervakningen samt inför nolltolerans mot brott.

• Få bort svartkontrakten. Det finns en utbredd organiserad kriminalitet där personer tjänar stora pengar på att sälja svarta hyreskontrakt. Detta måste bekämpas med hårdare straff men även andra åtgärder - exempelvis vill vi inom ramen för befintlig lagstiftning skärpa reglerna för ekonomiskt bistånd för dem som sysslar med illegal andrahandsuthyrning.

• De som begår kriminella gärningar i ett område ska portas därifrån och aldrig vara välkomna tillbaka.

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd Göteborg

Axel Josefson (M)

oppositionsråd Göteborg