Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet
Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet

Så kan Norden bli draglok i klimatarbetet

Gör all offentlig upphandling i Norden fossilfri eller klimatneutral för att öka marknaden för smarta lösningar och gynna företag som leder omställningen, skriver bland andra Nina Ekelund, Hagainitiativet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Förslaget ovan är ett av flera från fem nordiska företagsnätverk till de nordiska klimat- och miljöministrar som samlas i Stockholm i dag torsdag med anledning av Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.

Nordiska företag var snabba med att identifiera klimatåtgärder som en konkurrensfördel och många ser att miljölagstiftningen har varit gynnsam och tycker att det är dags att skala upp åtgärderna. Det framgår i en ny rapport som är baserad på intervjuer med vd:ar, styrelseordföranden och andra ledande befattningshavare i några av de största företagen i de fem nordiska länderna. Rapporten heter Nordiska företag om klimatomställningen, konkurrenskraften och tillväxten och bygger på intervjuer med 38 nordiska företag. Tillsammans representerar de mer än en halv miljon anställda runt om i världen och intäkter motsvarande 17 procent av de nordiska ländernas BNP.

ANNONS

Mer än 50 procent av de intervjuade företagen anger att de skulle kunna sätta mer ambitiösa mål än i dag om politiken gick i rätt riktning. Tre av fyra företag uppger att de kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser och en majoritet av det kan uppnås innan år 2050. Samtliga företag ser en koppling mellan minskade utsläpp av växthusgaser och lönsamhet och konkurrenskraft. Därför är det inte förvånande att företagen välkomnar högre mål för att påskynda klimatövergången.

Rapporten kommer att lämnas över till klimat- och miljöministrarna i dag av näringslivet, representerat av Hagainitiativet, Fossilfritt Sverige, Norge 203040, Icelandic New Energy och det finska nätverket Climate Leadership Coalition. Syftet är att ge politikerna inblick i hur det nordiska näringslivet kan bidra till en snabbare omställning till ett fossilfritt samhälle och samtidigt stärka den nordiska konkurrenskraften.

Resultaten från intervjuerna visar tydligt att klimatförändringen och övergången till en grönare ekonomi är högt på agendan för vd:ar, styrelseordförande och högsta ledning i nordiska företag. Det finns också ett starkt engagemang från ledande nordiska exportföretag att minska sina egna utsläpp och samtidigt vara en del av den globala lösningen på klimatförändringen.

Att minska klimatpåverkan och sprida nya klimatlösningar är den största affärsmöjligheten i vår tid. Vi, de nordiska företagsnätverken, ser fyra tydliga strategier som kan stärka nordiska företag och bidra till att nå Parisavtalet. Vi uppmanar de nordiska ministrarna att börja samarbeta för att hjälpa företag i framkant genom att:

ANNONS

  1. Sätta mål för medborgarnas koldioxidavtryck, som skulle styra konsumenterna mot bättre val och driva företag att ta mer ansvar

  1. Göra all offentlig upphandling fossilfri eller klimatneutral, för att öka marknaden för smarta lösningar och gynna företag som leder omställningen

  1. Skapa gemensamma nordiska standarder, som NMT på 1990-talet, för att göra Norden till en permanent världsutställning för hållbara lösningar

  1. Offentlig riskdelning genom en offentlig investeringsbank som kan sätta ekonomisk styrka bakom lovande klimatlösningar och ta nya idéer till marknaden snabbare

Unikt tillfälle att agera

För att kunna dra nytta av vår tids största affärsmöjlighet måste Norden ligga i framkant och skapa lösningar innan de blir mainstream. Tillfället är unikt eftersom vi vet att efterfrågan på nya lösningar kommer att finnas. För närvarande är världen inte på rätt väg för att nå målen i Parisavtalet. Efter samtal med några av de mest betydande företagsledarna i Norden är vi övertygade om att vår region kan ta globalt ledarskap och få världen att röra sig snabbare mot en grön ekonomi.

Nina Ekelund

generalsekreterare, Hagainitiativet

Svante Axelsson

nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Jouni Keronen

executive director, Climate Leadership Coalition

Jens Ulltveit-Moe​

styrelseordförande Norway 203040

Anna Margrét Kornelíusdóttir

projektledare, Icelandic New Energy

ANNONS