Göteborg är en bra stad, men också en tudelad stad, med stora områden som plågas av djup segregation, otrygghet och sprickor i välfärden. Sedan fyra år tillbaka styrs Göteborg av ett svagt högerstyre, med så lite som 29 procent av göteborgarnas röster i ryggen. Högerstyrets makt vilar på en märklig ordning, som få göteborgare känner till: Moderaterna har slutit ett avtal med V, Mp och Fi, där högerstyret får passivt stöd för sin budget i utbyte mot inflytelserika poster, samtidigt som man i alla ideologiskt avgörande frågor lutar sig mot Sverigedemokraterna och Demokraterna.
Konsekvenserna av detta udda styre känner göteborgarna till: Färre förskollärare, fler marknadsexperiment i äldreomsorgen, utsålda hyresrätter, tråkig arkitektur, underfinansierade skolor, dyrare kollektivtrafik växande byråkrati och en tilltagande tystnadskultur i socialtjänsten.
Bryta segregationen
Med den socialdemokratiska politiken hade inriktningen varit tvärtom. Jag kan inte lova att vi hade lyckats med allt, men jag kan lova att vi hade försökt. Vi hade gjort allt vi kan för att bryta segregationen, pressa tillbaka det grova våldet och sätta välfärden först.
Det talas mycket om regeringsfrågan i dessa tider, även i kommunen. Socialdemokraterna är det enda partiet som både prioriterar kampen mot ombildningar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden – men också mot segregation, gängkriminalitet och extremism. I de förstnämnda frågorna står vi solklart närmast Vänsterpartiet, men i de sistnämnda står vi nära framför allt Demokraterna. Statsvetare, ledarskribenter och andra har menat att vi sitter i en knepig sits. För mig är det inte så komplicerat, och jag tänkte därför ge göteborgarna min syn på den så kallade regeringsfrågan.
Socialdemokratisk sakpolitik
För det första söker jag inte maktens för maktens skull. Det finns en bild – beklagligt nog sann i vissa fall – av att Socialdemokraterna har kompromissat bort för mycket av sin egen politik. Inte längre. Vi kommer att värdera varje möjligt styre utifrån hur mycket socialdemokratisk sakpolitik vi kan få igenom, hur mycket vi kan sätta välfärden först, hur mycket vi kan bryta segregationen, hur mycket vi kan pressa tillbaka det grova våldet, hur mycket vi kan stå upp för våra väljares intressen och hur mycket vi kan göra Göteborg bättre. Det finns inga andra parametrar. Maktpositionerna är ointressanta i sig själva. Sakpolitiken och väljarnas åsikter står i fokus.
För det andra behövs ett majoritetsstyre. De senaste mandatperioderna har präglats av ryckiga minoriteter – först en rödgrön, som ofta blev överkörd av kommunfullmäktiges högermajoritet, och sedermera ett svagt högerstyre, som bygger sin makt på hemliga avtal med V, MP och Fi, och SD-stöd vid omröstningarna. Det har inte gynnat Göteborg. Staden går åt fel håll. Göteborgarna vet det. Jag tror att en del av lösningen ligger i att nästa styre, precis som förr, måste bestå av en majoritet som har förmåga att få igenom hela sin politik på ett transparent sätt – inte genom hemliga avtal och hemliga förhandlingar. Då kan vi äntligen få saker gjort igen.
Jag vägrar, som om Göteborgs framtid vore något sorts spel, låsa fast allting i förväg, innan väljarna fått säga sitt
För det tredje krävs politiker som visar väljarna respekt. Göteborgarna har ännu inte sagt sitt. Vi har ingen aning om vad valresultatet blir, vilka gruppledare som sitter kvar och hur den politiska kartan ser ut den 11 september. Jag vägrar, som om Göteborgs framtid vore något sorts spel, låsa fast allting i förväg, innan väljarna fått säga sitt. Socialdemokraterna är villiga att förhandla med alla partier förutom Sverigedemokraterna – vilket är välkänt – men vi kan inte börja förhandla innan valresultatet är här. Det är så den svenska demokratin har fungerat i hundra år.
Avveckla marknadsexperimenten
Men en sak är säker: Desto fler som röstar på Socialdemokraterna, desto större är möjligheten för oss att förhandla fram det som våra väljare prioriterar och som Göteborg behöver. Vi söker största möjliga stöd för att sätta välfärden först, avveckla marknadsexperimenten i äldreomsorgen, flytta pengar från byråkratin till förskolorna, ha en kontrollerad invandring, sänka priserna i kollektivtrafiken, bekämpa polishatet, bygga ihop Göteborg med vacker och traditionell arkitektur. Men också för att införa språktester i välfärden, få bort stöket i skolan, rädda hyresrätterna från ombildningar och satsa på det brottsförebyggande arbetet.
Göteborg behöver ett maktskifte för välfärdens, trygghetens och integrationens skull. Högerstyret har misslyckats och krackelerat. Nu måste sakpolitiken få stå i fokus. Socialdemokraterna kommer att förhandla om ett majoritetsstyre med de partier som står närmast våra väljares prioriteringar. Det handlar om att visa respekt för väljarna. Det är så demokratin ska fungera.
Jonas Attenius (S) Kommunalråd
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.