Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Avdelning Väst

Så blir inte Göteborg en attraktiv arbetsgivare

Göteborgs stads nya strategi för lönesättning är ett skamligt försök att hålla lönerna nere för de lågavlönade men eftertraktade kvinnorna inom Kommunal, skriver Anna Skarsjö, Kommunal Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Kommunals medlemmar är superheta på arbetsmarknaden!”. Så sa Kommunals ordförande, Tobias Baudin, för några veckor sedan när vi lanserade vår senaste medlemsförmån, jobbsökartjänsten Trampolin.

Skälet till Trampolins uppkomst är att hjälpa Kommunals medlemmar att enkelt byta jobb och pressa upp sina löner. Det är ett sätt att visa arbetsgivarna att våra medlemmar inte kommer att stanna med usla löner fram till pensionsåldern och att även våra arbetsgrupper förtjänar att arbetsgivarna (i slutändan politikerna) öppnar plånboken för att få den kompetens de behöver.

Nya sätt hindra löneutveckling

Att byta arbetsplats har visat sig lönsamt för medlemmarna och kostsamt för arbetsgivaren, både på grund av att de då måste ge en högre lön till den näste de anställer samt att det kostar pengar att rekrytera men också för att verksamheterna tappar i kvalitet. Det naturliga vore att redan från början se över lönerna i dessa bristyrken för att få personalen att stanna. Men nej, i stället hittar arbetsgivarna på andra varianter för att hindra att lönerna ökar för de lågavlönade men eftertraktade kvinnorna inom Kommunal.

I Göteborgs stad har till exempel arbetsgivarna sedan den 1 juni i år ändrat delegationsordningen vid lönesättning. Här ska HR (personalavdelningen) godkänna alla lönesättningar som görs för att hålla lönerna nere. Att ge undersköterskor, kockar och stödassistenter den lön de förtjänar verkar inte vara ett alternativ för tjänstemän och politiker inom Göteborgs stad. Det är ett skamligt försök att hålla nere löneutvecklingen för Kommunals grupper. Epitetet attraktiv arbetsgivare klingar allt mer falskt.

Dags att möta konkurrensen

Effekterna av detta kommer inte låta vänta på sig. Kommunerna runt Göteborg ger redan i dag högre lön till personal inom bristyrken än Göteborgs stad och med införandet av LOV så kommer privata arbetsgivare rada upp sig med erbjudanden. Med denna verklighet i åtanke så borde Göteborgs stad i stället satsa pengar i sin budget för att möta konkurrensen, inte ägna sig åt att låsa fast löner.

Anna Skarsjö

ordförande Kommunal Avdelning Väst