"Sätt stopp för idrottens dödgrävare"

DEBATT: Nu får det vara nog. Jag är besviken, ledsen och urförbannad efter händelserna under matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i går, skriver Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|
 
    <strong>Björn Eriksson</strong>, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Idrott är och ska vara fylld av känslor, mest glädje, men självklart också irritation och besvikelse. Men det är helt oacceptabelt att destruktiva känslor leder till att spelare och domare skadas och säkerheten för andra åskådare riskeras. Att avbryta matchen är ett beslut jag stödjer fullt ut.

Vi inom idrotten måste se till att de personer och de knallskott och annat som inte ska in på arenan absolut inte kommer in. Vi ska arbeta hårdare med att skapa en positiv supporterkultur utan våld, hot och otrygghet och utan det horribla språkbruk som i dag tillhör vardagen bland grupper på läktarna.

ANNONS

Ska hållas utanför arenorna

Ser vi till att dessa trots allt få men ändå alldeles för många personer med rånarluvor, nödbloss och smällare som förstör hålls utanför arenorna är jag säker på att alla de vanliga supportrarna fortsätter skapa den elektriska stämning som bara kan upplevas inom idrotten.

Om vi inte gör det kommer arenaidrotten gå en mörk framtid till mötes. Då tror jag att vi kommer att få se borttagna ståplatsläktare, spel inför tomma läktare, färre sponsorer och mindre publik. Då kommer den enastående stämningen som utmärker svensk idrott bli ett minne blott.

Idrotten kan och ska göra mer. Riksidrottsstyrelsen tog i tisdags ett beslut om att stärka arbetet mot idrott och kriminalitet. Ordningsstörningar och otillåten påverkan är två särskilt utpekade områden. För att få bukt med dessa problem måste samverkan mellan idrotten, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten utvecklas. Jag kommer att träffa rikspolischefen, riksåklagaren och generaldirektören för BRÅ den 9 maj.

Det initiativ som stockholmsklubbarna tillsammans har tagit för att minska berusningsgraden på läktarna är ett färskt och gott exempel som jag tror kommer att sprida sig till fler klubbar.

Vi behöver hjälp

Men vi klarar det inte själva. Vi behöver hjälp. Tre viktiga punkter är:

  1. Fler av våra polisanmälningar mot ordningsstörningar måste leda till åtal. Arbetet hos Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten skiljer sig alltför mycket i olika delar av landet. Det måste få en högre prioritet.
  2. Förenkla och rationalisera processen kring tillgång till det nationella registret över tillträdesförbud. Om klubbarna ska kunna säga nej vid vändkorset, måste de enkelt få veta vilka som har tilldelats tillträdesförbud.
  3. Inför maskeringsförbud på idrottsarenor så att de blir enklare att identifiera, åtala och fälla de som begår brott.

Idrottsevenemang har ett mycket stort underhållsvärde och berikar samhället med goda förebilder för fysisk aktivitet och underhållning men ställer också särskilda stora krav på säkerhet. Säkerhetsarbete handlar ytterst om att garantera hela publikens, spelarnas, ledarnas och domarnas säkerhet. Det faktum att tusentals människor samlas på en arena där två lag med rivaliserande supportergrupper ställs mot varandra, en arena med begränsade evakueringsvägar, har under vissa förhållanden och där säkerheten brustit lett till katastrofer världen över.

ANNONS

Ett fantastiskt arbete

Statistiken visar att ordningsstörningar på och runt idrottsarenorna har minskat under många år, vilket är glädjande. Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och elitklubbarna har gjort stora framsteg i sitt säkerhetsarbete. Hundratals publikvärdar gör ett fantastiskt arbete varje vecka, klubbarnas arbete med länkar mellan supportrarna och klubben via Supporter Liaison Officer (SLO) vinner ny mark och samverkan med de nya polisregionerna utvecklas.

Trots detta arbete i förbund och föreningar måste idrotten få hjälp. Tillsammans kan vi se till att det som hände Malmöspelaren Tobias Sana och assisterande domaren Mattias Klasenius inte händer igen.

Björn Eriksson

ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Debattören:

Björn Eriksson

ordförande Riksidrotts- förbundet och SISU Idrottsutbildarna

ANNONS