Koldioxidutsläppen är en global affär och den största klimatboven är Kina, skriver debattören.
Koldioxidutsläppen är en global affär och den största klimatboven är Kina, skriver debattören. Bild: Alexander F. Yuan / TT

Sätt koldioxidtullar på Kina

För att hindra den katastrof världen går mot är det dags för regeringen att höja blicken från vårt eget land och sätta ansträngningarna på att förmå klimatbovsländerna att dra i handbromsen, skriver Per Lunqe.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Klimatförnekarnas tid är förbi. FN:s klimatpanels senaste rapport visar hur alarmerande klimatläget är och det står klart att det beror på människan. Jordens klimat förändras, havsnivåerna stiger. Extremväder med översvämningar är en del av vardagen för människor inte bara i Tyskland och Belgien. Det är inte bara våra ättlingar som kommer att få betala. Livsbetingelserna förändras i takt med att vi släpper ut koldioxid. Det är bråttom.

Koldioxidutsläppen är en global affär. Den största klimatboven är Kina. Landet släppte 2018 ut 11 miljarder ton koldioxidekvivalenter. Det placerar landet i en topposition, lika mycket utsläpp som USA, EU och Indien tillsammans. Kinas kolkraftverk är en starkt bidragande orsak.

ANNONS

Smutsiga kolkraftverk

2020 byggdes i Kina ett nytt kolkraftverk – varje vecka. Dessutom finansierar kinesiska staten kolkraftsutbyggnad i över 30 länder och detta i Kinas infrastruktursatsning ”Belt and road initiative”, Ett bälte, en väg. Länder som Slovenien bygger riktigt smutsiga kolkraftverk med kinesiskt kapital.

Det räcker inte att den kinesiska regeringen påstår att kolanvändningen ”ska minska”. Tomma löften räddar inte jorden. Nu gäller inte längre 1,5 graders uppvärmning från Parisavtalet, utan med fasa närmar vi oss 3 grader vid slutet av århundradet. Det vore en katastrof.

Vi i Sverige bidrar med två promille av världens samlade utsläpp av koldioxid. För att hindra den katastrof världen går mot är det dags för regeringen att skyndsamt höja blicken från vårt eget land och visserligen ambitiösa klimatåtgärder, och sätta ansträngningarna på att förmå klimatbovsländerna att dra i handbromsen. Kina är ett, det finns andra, men Kina sticker ut.

Avbräck för Lego-tillverkningen

EU-kommissionen har diskuterat ett införande av koldioxidtullar på importerat gods. Det skulle svida för länder som Kina. Lego-tillverkningen i landet skulle få ett avbräck. I Sverige får vi då betala mer för en iPhone, men frågan är om inte detta vore värt priset?

Om vi går före med ett gott exempel skulle det ge kraft i förhandlingar med EU-kommissionen som i sin tur lägger koldioxidtullar. Det vore en reell poäng med att vi i Sverige jagar koldioxidprocent. Den som har klimatångest borde ha det inte för hur vi släpper ut i Sverige, utan för att regeringen inte ägnar all sina klimatansträngningar för att stoppa utsläppen där de sker.

ANNONS

Är det dags att ta itu med den globala uppvärmningen i stället för att bara driva inhemska klimatprojekt?

Så vad tänker regeringen göra? Är det dags att ta itu med den globala uppvärmningen i stället för att bara driva inhemska klimatprojekt? Att vi är duktiga på hemmaplan räcker inte på långt när. Koldioxidutsläppen måste minska där de produceras för att planeten ska överleva. Kina vore ett första mål. Det ska kosta att förstöra planeten.

Per Lunqe, frilansreporter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS