Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sänk skatten och öka friheten och välfärden

Världens högsta marginalskatter har inte löst välfärdsproblemen. Sänk i stället skatten och fler jobbar mer och bidrar till välfärden, skriver liberalerna Oscar Matti och Pontus Almquist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har världens högsta marginalskatter. Samtidigt finns flera problem i välfärden, som en överbelastad socialtjänst och vårdköer, etcetera. Regeringens lösning är ännu högre skatter – varav flera inte leder till ökade skatteintäkter enligt det finanspolitiska rådet. Vi bör i stället sänka skatten, för att hjälpa både individen och statskassan. Alliansens jobbskatteavdrag var en genomtänkt plan för att öka viljan att arbeta. Skatten sänktes med cirka 140 miljarder kronor samtidigt som det knappt kostade statskassan en krona.

Nya jobbskatteavdrag

Hur kunde det fungera? Sverige befann sig på fel sida av Lafferkurvan – en nationalekonomisk modell som förklarar hur skattenivån påverkar skatteintäkterna. För låga skatter och intäkterna blir låga, för höga skatter och färre kommer att anstränga sig lika hårt, då de ändå inte får behålla så mycket. Vi gick nästintill plus-minus-noll på skattesänkningarna, så vi var nog på fel sida av Lafferkurvan. Risken är stor att vi fortfarande befinner oss där. Därför är det hög tid för nya jobbskatteavdrag!

Sänkt skatt är även en frihetsfråga. De flesta jobbar en stor del av dagen, eller går en utbildning för att kunna få ett höginkomstjobb. Att få behålla en större del av mervärdet från detta arbete ökar friheten och är bra i sig.

Vettigare skatter

Det finns klart vettigare saker att beskatta än arbete, som utsläpp. Inte bara transporter påverkar klimatet, utan även köttet. Köttindustrin står knappt alls för sina utsläpp, trots att de är större än utsläppen från alla transporter. Att ändra detta är grön skatteväxling i praktiken, och bör ske som en del av en generell skattereform.

Sänkt skatt ökar individens egenmakt och är således en frihetsreform; som betalar för sig själv när fler jobbar mer och bidrar till välfärden. Världens högsta marginalskatter har inte löst välfärdsproblemen, och att göra dem ännu högre kommer knappast att göra det bättre. I stället är det hög tid att sänka skatten, Magdalena Andersson (S)!

Oscar Matti

riksstyrelseledamot Liberala studenter

Pontus Almquist

andre vice ordförande LUF Storstockholm