Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna vill i sin tur också höja skatten på arbete och konsumtion. De vill höja restaurangmomsen med 13,9 miljarder kronor, trots att restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast av Coronakrisen. Det är framförallt unga personer som jobbar i restaurangbranschen, som riskerar att bli av med sitt jobb och sin inkomst om kostnaderna för företagen ökar, skriver debattören. Bild: Amir Nabizadeh/TT
Sverigedemokraterna vill i sin tur också höja skatten på arbete och konsumtion. De vill höja restaurangmomsen med 13,9 miljarder kronor, trots att restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast av Coronakrisen. Det är framförallt unga personer som jobbar i restaurangbranschen, som riskerar att bli av med sitt jobb och sin inkomst om kostnaderna för företagen ökar, skriver debattören. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Sänk inte pandemidrabbade företag med en skattechock

Pandemins andra våg har slagit till med full kraft. När restriktionerna i princip innebär näringsförbud för många branscher är det viktigt att staten går in och stöttar upp ekonomiskt. Trots detta väljer M, KD och SD att förespråka höjd skatt på jobb och företag - mitt under brinnande kris, där företagen går på knäna och människor förlorar sina jobb, skriver Rickard Nordin (C), tf ekonomisk politisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De tre partiernas skuggbudgetar skulle innebära en skattechock för landets företag när det viktigaste är att vi sänker skatterna och minskar kostnaderna så att företagen kan överleva – så att vi kan behålla så många jobb som möjligt.

Det är svårt att komma längre ifrån den ekonomiska rivstart som Sverige behöver än vad Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gör med sin politik. Deras vitt skilda riktningar gör det tydligt att deras regeringsalternativ saknar en gemensam plan för hur de skulle ta Sverige igenom krisen.

Företagarna får ta smällen

Moderaterna vill exempelvis se höjda skatter för företagen, samtidigt som de inte skjuter till pengar för att kunna täcka högre sjuklönekostnader. Det innebär att Sveriges företagare skulle få ta smällen när deras anställda följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om Moderaternas budget hade gått igenom i riksdagen hade skatterna på företag och konsumtion ökat med 8,5 miljarder kronor, jämfört med vårt budgetförslag.

Moderaterna har sagt att de vill att skattesystemet görs mindre snårigt. Samtidigt vill deras budgetpartner Kristdemokraterna införa inte mindre än åtta olika plottriga inkomstskattesänkningar, som enligt experter skulle göra skattesystemet både krångligare och svårare att överblicka.

De vill höja restaurangmomsen med 13,9 miljarder kronor, trots att restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast av Coronakrisen.

Kristdemokraterna vill även minska bidraget för att korta vårdköerna, samtidigt som vi ser alarmerande långa och växande vårdköer med anledning av pandemin – inte minst inom cancervården. Snarare än att bygga upp nya vårdstrukturer som Kristdemokraterna föreslår, borde vi använda våra resurser till att beta av vårdskulden och se till att de som är sjuka idag inte blir ännu sjukare på grund av att de tvingas vänta på att få vård.

Sverigedemokraterna vill i sin tur också höja skatten på arbete och konsumtion. De vill höja restaurangmomsen med 13,9 miljarder kronor, trots att restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast av Coronakrisen. Det är framförallt unga personer som jobbar i restaurangbranschen, som riskerar att bli av med sitt jobb och sin inkomst om kostnaderna för företagen ökar. Sverigedemokraterna föreslår även helt oseriösa ”helikopterpengar” á la 10 000 kronor till alla svenska medborgare, ett ödslande med statens resurser som snarare för tankarna till helikopterrånet.

Ingen gemensam linje

Det är tydligt att Moderaternas regeringsunderlag är ryckiga och slösaktiga i sina budgetförslag. De har total avsaknad av gemensam linje i den ekonomiska politiken, vilket får en att undra – hur skulle de kunna få ihop en framtida statsbudget tillsammans?

Coronakrisen har slagit till med full kraft mot svenska jobb och företag. Läget är nu särskilt tufft för alla företag i branscher som påverkas direkt av de smittbegränsade restriktionerna. Vi i Centerpartiet har drivit på för krisåtgärder som ska rädda jobb och företag. Det handlar om att rädda människors livsverk och se till att så många som möjligt kan behålla sina jobb.

Utan företagen stannar Sverige. De förtjänar inte en skattechock som skulle göra deras situation ännu värre, som riskerar att slå sönder verksamheter och förlora tusentals jobb. De förtjänar inte att få Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas skadliga ekonomiska politik som svar på sina böner.

Rickard Nordin, tf. ekonomisk-politisk talesperson (C)