Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande Göteborg och Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot Göteborg

Sälja Liseberg är vansinne

Alliansen i Göteborg är på säljhumör. De har gjort klart att de vill sälja kommunala bolag och tillgångar i stor skala. Nu har KD-ledaren Lega riktat in sig på Liseberg. Att ens fundera på att sälja Liseberg är vansinne, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Gunilla Carlsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När borgerliga politiker i Sverige får feeling för försäljning landar det lätt i ett slags ”allt ska bort”. Vi har många fall där borgerliga majoriteter har slumpat bort både det ena och det andra till vrakpris.

David Lega (KD) har nu i ett par år kampanjat mot Liseberg. Trots att bolagets utvecklingsarbete har ett brett stöd inom besöksnäringen i stan har han klankat ner på så gott som allting. Nu har han tagit bladet från munnen – han vill att Liseberg ska säljas.

Attraktivt bolag

Nöjesparken är det av kommunens bolag som på marknaden kanske skulle vara mest attraktivt. Liseberg har ett urstarkt varumärke, bra kassaflöde och sund lönsamhet. Att ens fundera på att sälja är vansinne. Skälen är, utöver den goda ekonomin, många:

  • Liseberg har, tack vare det kommunala ägandet, en utbuds- och prispolicy som innebär att nöjesparken ska vara till för alla. Utbudet får inte bli för smalt. Priserna får inte bli för höga. Om en vinstmaximerande privat aktör i stället tog över skulle parken snart ha ett betydligt snävare utbud och betydligt högre priser.
  • Liseberg driver, utifrån det kommunala ägandet, ett brett socialt arbete. En del är att se till att alla barn och unga i stan – även om man exempelvis har en funktionsvariation eller lever i en pressad familjeekonomi – kan besöka parken. En annan del är att skapa praktikplatser och/eller jobb även för de grupper som har sämst förutsättningar. Det är högst osannolikt att en privat ägare skulle agera med ett så gediget engagemang.

Fredar inte Liseberg

Vi önskar att det gick att lita på att Alliansen, om de fick chansen, skulle låta Liseberg vara. Men det kan vi inte. I sin ambition att offensivt sälja bolag och andra tillgångar har de inte gjort något undantag för Liseberg. Tvärtom har de bland sig en stark och ivrig röst som driver en profilerad kritik mot Liseberg och som har öppnat för en försäljning.

Den fråga som då inställer sig blir tyvärr: Skulle övriga Allianskollegor kunna stå emot Lega om han, mitt i ett allmänborgerligt säljrus, även vill placera Liseberg på säljlistan?

Liseberg har varit göteborgarnas älskade nöjespark i snart 100 år. Att ens fundera på att sälja borde vara helt uteslutet.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg

Gunilla Carlsson (S)

riksdagsledamot Göteborg