Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sälj inte ut vår säkerhet

Regeringens vilja att flytta underhåll och produktstöd för den nya generationen Jas Gripen från Trollhättan till USA är obegriplig, skriver bland andra Allan Widman (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige ska minska sin flotta av stridsflygplan från 96 till 60 när vi går från version Jas Gripen C/D till den nya E. Minskningen innebär att vart och ett av de nya stridsflygplanen kommer att behöva flyga minst 50 procent mer än dagens generation. Det ställer höga krav på tillgång till reparation, reservdelar och underhåll av planets enskilt mest krävande delsystem – flygmotorn. Därför framstår nu regeringspartiernas vilja att flytta produktstöd och underhåll av motorerna från Sverige till USA som mycket oroande.

Flytten riskerar tillgängligheten till stridsflyget. Därtill kommer på sikt hundratals arbetstillfällen i Trollhättan att avvecklas tillsammans med den samlade svenska flygmotorkompetensen, en kompetens som Sverige aldrig kan återskapa.

Märkligt och orimligt

Bara tanken att våra flygmotorer ska skickas fram och tillbaka över Atlanten för underhåll och produktstöd framstår som märklig. Flygvapnet är vår främsta försvarslinje. Det ska tidigt kunna möta en motståndare ute över Östersjön. Att då förlägga för luftförsvaret vital verksamhet på andra sidan jorden är orimligt.

Ett flygvapen är ett system av system. Om en enda länk felas i den kedja som leder fram till insats; det må vara flygförare, ammunition, stridsledning eller underhåll, så står den enskilt viktigaste delen av vårt försvar kvar på marken. För att minska risken för detta föreslog Alliansen under hösten att flytten skulle stoppas. Inledningsvis stöddes detta även av Sverigedemokraterna, som dock kovände inför det avgörande beslutet.

Hultqvist skyldig en förklaring

Försvarsutskottet har börjat vänja sig vid att Sverigedemokraterna och de rödgröna finner varandra i fråga efter fråga. Sålunda gjorde Sverigedemokraterna även helt om i frågan om att tillåta regeringen att exportera stridsflygplan som försvaret äger och fortfarande har operativt behov av.

I tider av ständigt ökande osäkerhet är det illa att partier som säger sig värna vårt nationella försvar öppnar för att sälja ut både flygplan som vi behöver och förmågan att vidmakthålla dem. GKN i Trollhättan har i många år kostnadseffektivt förvaltat motorerna till Jas Gripen. Planet har flugit mer än 300 000 timmar utan ett enda motorrelaterat haveri – något som får betraktas som unikt i stridsflygvärlden.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nu skyldig att förklara varför den svenska flygmotorkompetensen nu går i graven, varför arbetstillfällen i Trollhättan ska överföras till USA och varför han är beredd att äventyra tillgängligheten till Sveriges nästa stridsflygplan.

Allan Widman (L)

ordförande i riksdagens försvarsutskott

Hans Wallmark (M)

försvarspolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C)

försvarspolitisk talesperson

Mikael Oscarsson (KD)

försvarspolitisk talesperson