Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är orimligt att låta enskilda regioner och landsting fatta beslut om förändrade driftsformer för hela eller delar av våra universitetssjukhus, skriver debattörerna.

Sälj inte ut Sahlgrenska sjukhuset!

Den svenska modellen innebär att vården ska styras utifrån vad som är bäst för patienterna, inte efter bolagens intressen. Det står vi upp för, särskilt nu när M, SD och övriga borgerliga partier i riksdagen sagt ja till möjligheten att sälja ut såväl Sahlgrenska som landets övriga universitetssjukhus, skriver Anna-Lena Sörenson (S) och Helen Eliasson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är ett tydligt ideologiskt ställningstagande att låta dörren stå öppen för privata intressen, framför att säkerställa att universitetssjukhusen fortsatt ska kunna ha fokus på sina viktiga huvuduppgifter: avancerad vård, forskning och utbildning. Det är att öppna för att den viktiga forskning och vård som bedrivs för en bättre hälsa och vård på Sahlgrenska i framtiden kan splittras upp mellan olika företag.

Vi Socialdemokrater säger att det är orimligt att låta enskilda regioner och landsting fatta beslut om förändrade driftsformer för hela eller delar av våra universitetssjukhus. De har en viktig roll i att förbättra vården för bland andra cancer-, demens-, hjärt- och kärlsjukdomar. Inte bara i den egna regionen eller landstinget, utan i hela Sverige.

Risk att verksamheten slås sönder

Lagen behövs då det finns risk för att Sahlgrenskas och de övriga universitetssjukhusens verksamhet slås sönder och delas upp. Det finns i dag inget som hindrar den moderatledda majoriteten, understödda av SD, i Västra Götalandsregionen eller i Stockholms läns landsting att gå så långt i sin privatiseringsiver att de säljer ut Sahlgrenska och Karolinska; om inte hela sjukhusen så väl delar av dessa universitetssjukhus – de för marknaden mest lönsamma.

Den i dag samlade vården på Sahlgrenska skulle då kunna ersättas med privata vårdgallerior med separata enheter utan sammanhållning, där egna intressen sätts framför patienternas. Vi riskerar med det en utveckling av vården som inte tjänar patienternas bästa, utan enskilda bolag.

Det är fel väg att gå. Vi socialdemokrater vill i stället att vården ska hållas ihop och det är patienternas, behov, inte marknadens, som ska styra hur vi ska förbättra vården.

Det är nu dags för Johnny Magnusson (M), Heikki Klaavuniemi (SD) och de övriga borgerliga partiernas gruppledare i Västra Götalandsregionen att ge klara besked: Är ni beredda att sälja ut Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Anna-Lena Sörenson (S)

vice ordförande riksdagens socialutskott

Helen Eliasson (S)

regionråd i opposition och gruppledare för

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen