Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falsk retorik. En politik för att bryta segregationen handlar om arbete, utbildning och att bygga bort bostadsbristen, inte om ombildningar och att tvinga in människor i skuldfällan, skriver Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen.

Sälj inte ut allmännyttans hyresrätter

Vi behöver fler – inte färre – hyresrätter. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i exempelvis Angered är oansvarigt, skriver Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen i Angered.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt beslut i kommunfullmäktige ska allmännyttan i Göteborg arbeta för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i stadsdelar med låg andel egenägt boende.

Hyresgästföreningen Angered representerande nära 4 000 medlemmar anser att detta är fel prioritet i ett läge med hög bostadsbrist. Beslutet undergräver allmännyttans ställning i ett läge med brist på hyresrätter.

Vår utgångspunkt är att vi värnar om hyresrätten, en boendeform för alla oavsett ekonomi. Vi har stor bostadsbrist i Göteborg och det är hyresrätter som saknas. Unga kan inte flytta hemifrån, kvinnor som lever i våldsamma förhållanden kan inte lämna sin partner på grund av bostadsbrist, den som inte har möjlighet att ta miljonlån har svårt att skaffa bostad.

Vi anser inte att det är allmännyttans uppgift att arbeta för att människor ska skuldsätta sig för livet. Det kommer att tränga undan befintlig befolkning som inte har ett betydande sparkapital på sitt bankkonto. Det blir ytterligare ett sätt för de välbeställda att komma före i bostadskön genom att använda sina större ekonomiska resurser.

Inriktningen att trycka på för ombildningar och privatiseringar har borgarna länge propagerat för, men vi finner det högst oroande när de nu får stöd i kommunfullmäktige av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Falsk retorik

Makthavarna vill få oss att tro att det skulle vara finare att äga sin lägenhet än att hyra den. Så är inte fallet. Hyresrätten är en modern boendeform som passar alla i olika stadier i livet utan att behöva oroa sig för att betala miljonbelopp i ränta.

Samtidigt vet vi att det är få av våra grannar som har möjlighet att köpa och äga sin bostad.

För att få stöd för ombildningar slänger man sig med falsk retorik om att bryta segregationen. En politik för att bryta segregationen handlar om arbete, utbildning och att bygga bort bostadsbristen, inte om ombildningar och att tvinga in människor i skuldfällan. Menar kommunledningen och dess allierade inom oppositionen allvar om ett blandat boende kan de börja med att bygga hyreslägenheter i stadens mest segregerade villaförorter.

Att ge allmännyttan i uppdrag att verka för ombildningar i en tid då det råder brist på hyreslägenheter är oansvarigt. Vi behöver en politik för fler hyresrätter för att möta den enorma efterfrågan som finns. Vi är beredda att ta strid för hyresrätten och sträcker ut vår hand till hyresgäströrelsen att göra gemensam sak med oss.

Kristofer Lundberg

ordförande Hyresgästföreningen Angered