Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Säkrare Sverige kräver bättre försvar och Nato

Ett modernt svenskt försvar kräver en bättre försvarspolitik med höjda anslag, satsningar på civilförsvaret och att Sverige öppnar ögonen för Natomedlemskap, skriver bland andra Daniel Bäckström (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I tider av oberäknelighet och inte minst aggressiva ageranden från Ryssland krävs en modern försvarspolitik.

Den senaste tidens snabba förändring av säkerhetsläget i vår omvärld och närområde betyder att den säkerhet som vi värnar och tar för given är mer hotad än på länge.

Utöver ett allt mer aggressivt Ryssland finns det skäl att känna oro över samarbetet mellan USA och Europa. Det nya säkerhetsläget ställer krav på handlingskraft och ledarskap.

För stort för att ignoreras

Behovet av resurser är alldeles för stort för att ignoreras. Försvarsanslagen behöver höjas och uppgå till det nordiska snittet. Försvaret behöver få underlag och analyser om vad som behöver göras ytterligare. För att öka vår försvarsförmåga krävs dessutom att en ny försvarsberedning tillsätts senast i maj, med målsättningen att se till att vi når det nordiska snittet.

För att mobilisera Sverige och kraftigt öka vår totalförsvarsberedskap måste även civilförsvaret stärkas. Det behövs i tider av hybridkrigsföring och när samhället utsätts för naturkatastrofer och extrema väderförhållanden. Ett stärkt civilt försvar kräver politiska prioriteringar, höjda anslag och att planeringen påskyndas.

Verkar stabiliserande

Regeringen har inte tagit ställning till höjda försvarsanslag, samtidigt som de vägrar ett svenskt Natomedlemskap. Centerpartiet har ambitionen att höja försvarsanslagen samt att gå med i Nato, tillsammans med Finland. Multilaterala avtal som Nato garanterar skydd och verkar stabiliserande i en osäker värld.

Centerpartiet vill se ett nytt ledarskap för Sverige. Det svenska försvaret kräver både mer resurser och politiker som är redo att visa handlingskraft. Genom ett stärkt civilförsvar kan vi höja Sveriges totalförsvarsberedskap. Tillsammans med ett svenskt Natomedlemskap skulle en höjning av försvarsanslagen hjälpa till att rusta det svenska försvaret och vår säkerhet i en orolig tid.

Daniel Bäckström (C)

riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson

Magnus Ek (C)

förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Simon Palme (C)

förbundsordförande Centerstudenter